nieuws

Cateringmedewerkers willen vooral meer waardering

Catering

Werknemers in de catering zijn tevreden over hun werk. Wel zouden ze van hun werkgever graag wat meer waardering krijgen en een betere begeleiding, bijvoorbeeld tijdens de inwerkperiode. Ook de gang van zaken rond contractwisselingen kan volgens de cateringmedewerkers een stuk beter.

Cateringmedewerkers willen vooral meer waardering

Dat blijkt uit onderzoek van CNV Vakmensen onder de leden die in de cateringbranche werken. De uitkomsten zijn vandaag bekend gemaakt, bij de start van de ‘CNV-week van de catering’. Aan de leden is onder meer gevraagd hoe tevreden zij over hun eigen werkgever zijn. Albron scoort daarbij het hoogst, gevolgd door Easy Plan en SAB Catering. CNV heeft Albron een fraaie trofee overhandigd.

Uit het onderzoek blijkt dat de werknemers hun werk een ruime voldoende geven (7,4). De meeste werknemers (85 procent) vinden dat de werkzaamheden goed aansluiten bij hun persoonlijke interesses. Ook de samenwerking met de collega’s scoort hoog: 90 procent ervaart die als ‘prettig’.

Waardering

Verbeterpunten zijn er ook. Zeven op de tien werknemers vinden dat er wel wat meer waardering mag zijn voor het werk dat ze doen. Een op de drie werknemers vindt dat de begeleiding vanuit de werkgever beter kan.

Kritiek is er vooral op de gang van zaken tijdens contractwisselingen. Bijna de helft van de respondenten heeft weleens een contractwisseling meegemaakt. Een op de vijf heeft dit zelfs vier keer of vaker meegemaakt. “Een contractwisseling geeft voor werknemers vaak veel onzekerheid”, zegt De Vries-den Hollander. “Werkgevers doen er verstandig aan om hun werknemers in die periode zo goed mogelijk te informeren. Dat gebeurt helaas lang niet altijd, blijkt uit het onderzoek. Dat werkt demotiverend, en dat is jammer.”

Reiskosten

Iets meer dan de helft (55 procent) van de werknemers geeft aan dat zij tijdens een contractwisseling op de hoogte zijn gehouden van de ontwikkelingen. Contractwisselingen pakken ook lang niet altijd goed uit: een op de vijf respondenten is weleens in functie verlaagd, terwijl een op de vier urenvermindering heeft gekregen.

Wat veel werknemers ook dwarszit, is de reiskostenregeling. De Vries-den Hollander: “Die moeten we gewoon in de cao gaan vastleggen. Nu komt het voor dat werknemers hun reiskostenregeling bij een contractwisseling kwijtraken. Dat kan zo 150 euro per maand schelen. Als we het in de cao regelen, zijn we daar vanaf.”

Tijdens de ‘CNV-week van de catering’ bezoekt CNV Vakmensen zo’n vijftig locaties, verspreid over het land.

Reageer op dit artikel