nieuws

Cateraars en ziekenhuizen kunnen meer samenwerken

Catering

Cateraars en ziekenhuizen kunnen hun samenwerking fors uitbreiden. Op meerdere gebieden liggen er grote mogelijkheden. Dat concludeert Dennis Oemar Said van Kanters Horeca Advies na onderzoek gedaan te hebben naar de maaltijdvoorziening in ziekenhuizen.

Cateraars en ziekenhuizen kunnen meer samenwerken

Restaurants voor medewerkers in ziekenhuizen worden grotendeels in eigen beheer gecaterd. Slechts 13 procent van de ziekenhuizen werkt samen met een cateraar als het gaat om het aanbieden van maaltijden aan medewerkers, zo blijkt uit onderzoek.

‘Sectorbreed wordt de bedrijfscatering in 65 procent van de gevallen uitbesteed, bij overheidsinstellingen is dat 25 procent’, aldus Oemar Said.

Uit het onderzoek blijkt verder dat in bijna de helft van de ziekenhuizen de publieksrestaurants worden uitbesteed aan cateraars. ‘Daarbij worden met name Vermaat en Albron genoemd als cateraars’, aldus Oemar Said. Uit onderzoek komt naar voren dat Sodexo, Albron, Vermaat Catering, Compass Group Nederland en Avenance de grootste cateraars in ziekenhuizen zijn.

13 Procent van de ziekenhuizen hebben hun restaurants voor medewerkers en

bezoekers gecombineerd. De patiëntenvoeding wordt door 22 procent van de ziekenhuizen uitbesteed aan derden. Hier worden met name Langerhuis, Hunsler, Marca, UMC en Thebe genoemd.

De helft van de ondervraagde ziekenhuizen heeft verbouwingsplannen, dit biedt perspectief voor het verbeteren van de gastvrijheidsbeleving van patiënten, aldus Oemar Said. ‘Eveneens kan met schaalvergroting in de keuken kostenefficiëntie bereikt worden. De meeste ziekenhuizen ambiëren een of andere vorm van à-la-carte service.’

Oemar Said ziet grote kansen voor cateraars en ziekenhuizen om meer samen te gaan werken. ‘Met name op het gebied van de bedrijfscatering liggen er kansen. Bovendien kunnen de meeste ziekenhuizen de patiëntenvoeding combineren met de bedrijfs- en publiekscatering.’

Reageer op dit artikel