nieuws

Cateringontvoering: Acht jaar cel

Catering

De rechtbank in Amsterdam heeft Lorenzo M. dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor de ontvoering van cateraar en miljonairsdochter Claudia Melchers. Het Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf geëist van twaalf jaar.

Cateringontvoering: Acht jaar cel

De rechtbank beschouwt M., een neef van de andere hoofdverdachte Izaan M., als de initiatiefnemer van de ontvoering en gijzeling in september 2005.

Claudia Melchers, eigenaresse van het Amsterdamse cateringbedrijf CMC, werd op 12 september 2005 ontvoerd uit haar woning in Amsterdam Oud-Zuid. Drie dagen later lieten de ontvoerders haar vrij in de buurt van Arnhem. Zij eisten 300 kilo cocaïne als losgeld. In plaats daarvan beloofde Melchers hen 5 miljoen euro. Het losgeld is nooit betaald.

Lorenzo heeft zijn rol in de gijzelingszaak altijd ontkend, ook omdat hij niet bij de ontvoering aanwezig was. Zijn advocaten hadden om vrijspraak gevraagd omdat er volgens hen geen enkel bewijs is. Izaan heeft belastende verklaringen over zijn neef afgelegd, maar volgens Lorenzo zijn die afkomstig van ‘een gek’.

De rechtbank volgde de lijn van justitie. De straf viel lager uit dan de eis van het OM omdat de rechtbank onder meer keek naar de duur van de ontvoering, die een paar dagen duurde. ‘Dat is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de ontvoeringszaak van Heineken’. Ook hebben de ontvoerders geen geweld gebruikt tegen Melchers.

De advocaat van Lorenzo kondigde aan vrijwel zeker in hoger beroep te gaan. De zaak tegen Izaan zal later dit jaar plaatsvinden, onder meer omdat hij nog een psychisch onderzoek moet ondergaan.

Reageer op dit artikel