nieuws

‘Eén op de vijf kinderen te dik in 2015

Catering

In 2015 is één op de vijf kinderen te dik. Dat toekomstscenario komt doordat kinderen de norm om een half uur te bewegen niet halen. Dat blijkt uit een onderzoek van het NCIS.

‘Eén op de vijf kinderen te dik in 2015

Nog geen 10 procent van de kinderen op de basisschool haalt de minimum beweegnorm van een half uur per dag. In de leeftijdsgroep van twaalf tot zeventien jaar ligt dat percentage onder de 30. Deze ontwikkeling leidt ertoe dat in 2015 één op de vijf kinderen te dik is. Dat blijkt uit een rapport dat het Nicis, het instituut dat onderzoek verricht naar de sociaal-economische ontwikkeling van de grote steden heeft gepresenteerd.

De inrichting van de wijken speelt een belangrijke rol hierin. Volgens het onderzoek is er een duidelijk, aantoonbaar verband tussen de mogelijkheid voor sport en spel in een wijk en de deelname hieraan. Ook constateert het onderzoek dat de rol van ouders van belang is om deze neerwaartse spiraal te stoppen. Kinderen kopiëren namelijk het sportieve gedrag van hun ouders: luie ouders maken luie kinderen. Verder is gebleken dat binnen allochtone huishoudens meisjes veel minder betrokken zijn bij sport en bewegingsactiviteiten dan jongens.