nieuws

Paresto beschuldigd van erbarmelijke hygiëne

Catering

Na een dag hard werken krijgen veel Nederlandse militairen een maaltijd voorgeschoteld die is bereid in een smerige en verouderde kazernekeuken. Dat is de conclusie van een rapportage, gemaakt door de Inspectie Militaire Gezondheidszorg, over de voedselhygiëne binnen de krijgsmacht.

Paresto beschuldigd van erbarmelijke hygiëne

Volgens de inspectie zouden ‘een aantal keukenlocaties van de vaste Defensie-cateraar Paresto structureel een onvoldoende scoren.’

Defensie meldt desgevraagd ‘op korte termijn niet te kunnen achterhalen om welke kazernes het gaat.’

De militaire koks zelf geven aan dat zij bij herhaling gevraagd hebben om de keukens te verbeteren. Het antwoord dat zij hierop krijgen is dat de betreffende kazernes op korte termijn gesloopt gaan worden. Defensie-zegsman Maarten Hilbrandie meent dat Defensie het naar de belastingbetaler ‘niet kan maken om nieuwe keukens te plaatsen in gebouwen die over twee jaar worden gesloopt.’ In het rapport komt verder naar voren dat er onvoldoende stafpersoneel beschikbaar is om de voedselbereiding optimaal te begeleiden.

Toch zien de controleurs ook nog enkele lichtpuntjes. De mobiele veldkeuken waarin vooraf geprepareerde diepvriesmaaltijden kunnen worden ontdooid zien zij als een hele vooruitgang. Het is dan ook zuur dat er te weinig vrieskisten zijn. Daarom worden de maaltijden soms te lauw opgediend.

Vorige week kwam het bericht nog naar buiten dat Australische militairen in Uruzgan weigerden om nog langer met onze landgenoten mee te eten. Zij waren van mening dat er in Kamp Holland onsmakelijke maaltijden werden bereid.