nieuws

Sodexo helpt vastgelopen jeugd arbeidsmarkt op

Catering

Sodexo heeft in Apeldoorn een lunchroom waarvan het personeel bestaat uit vastgelopen jongeren die gestopt zijn met school of werkeloos zijn. De lunchroom heet ‘180 graden’, om aan te geven wat het doel van dit bedrijf is: een plek zijn waar de jongeren een ommezwaai in hun bestaan kunnen maken.

Sodexo helpt vastgelopen jeugd arbeidsmarkt op

De lunchroom is gevestigd in het Activerium aan de Deventerstraat in Apeldoorn. Het eten wordt bereid door de jongeren, die ook de koffiemachines in het gebouw schoonmaken en de afwas doen.

‘We verwachten wel wat van ze’, zegt begeleider Carolien van den heuvel van cateraar Sodexo in de Stentor. De jongeren worden onderwezen in alle facetten van catering. Hoe de lunch te bereiden, tafels te dekken en te serveren.

Maar naast deze praktische zaken worden de jongeren ook in hun handelen uitgedaagd. Ze moeten leren om samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen en sociale vaardigheden aanleren.

‘We brengen jongeren verantwoordelijkheidsgevoel bij door ze aandacht te geven, waardoor ze een volgende stap naar een nieuwe toekomst kunnen zetten.’

De bedoeling van het project is dat jongeren uiteindelijk doorstromen naar een vervolgopleiding of andere baan. Ze hebben ook de mogelijkheid om in de lunchroom een diploma te behalen waarmee ze in de horeca kunnen werken. ‘De meeste jongeren blijven hier ongeveer een half jaar’, aldus Van den Heuvel.

Reageer op dit artikel