nieuws

Veel eten is psychische stoornis

Catering

Veel en vet eten is een psychische stoornis. Zolang die niet behandeld wordt, blijven kwalen zoals hoge bloeddruk, overgewicht en een te hoog cholesterol de Nederlandse samenleving elke jaar 1,5 miljard euro kosten. Daarvoor waarschuwt psychiater Bram Bakker op Metronieuws.nl.

Veel eten is psychische stoornis

 

 

Volgens de psychiater eet in Nederland ruim 40 procent van de bevolking te veel. ‘We zijn volledig ongedoseerd met zijn allen’, vindt Bakker. Hij ziet een oorzaak ziet in het overaanbod van eten in onze maatschappij. ‘Neem al die plekken waar je 24 uur per dag kan eten. Veel mensen bezwijken onder die keuzestress. Bij de eerste twee kan je nog weigeren, maar bij de derde geef je toch toe. Het kost gewoon teveel energie om jezelf te stoppen.’

Ook blijft de oorzaak waaróm iemand teveel eet, vaak onderbelicht, vindt de psychiater. ‘Obesitas wordt puur gezien als een lichamelijke ziekte. Terwijl je ziet dat mensen met overgewicht ook vaak last hebben van depressie, burn-out en vooral van stress. Het is dus eigenlijk voornamelijk een psychisch probleem.’

Bakker wil dat al op school aan kinderen wordt uitgelegd wat voedsel met je doet. ‘Laten we beginnen met uitleggen dat eten in de eerste plaats is bedoeld om je lichaam te voeden.’ Bovendien wil hij dat gezond eten goedkoper wordt gemaakt dan ongezond eten. ‘Nu is het omgekeerde het geval. Maar als een kroket 3 euro zou kosten, dan zou ik wel drie keer nadenken voordat ik hem kocht.’

Reageer op dit artikel