Menukaart stimuleert kiezen voor eiwitrijke gerechten

Menukaart stimuleert kiezen voor eiwitrijke gerechten

In Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede kiezen patiënten zelf wat en wanneer zij willen eten. Vanaf 14 april doen ze dat met een vernieuwde menukaart waarop eiwitrijke producten worden benadrukt.

Eiwitrijke producten zijn belangrijk bij herstel van ziekte en spelen een grote rol in de adviezen van het voedingsziekenhuis, zo meldt het ziekenhuis.

Ziekte heeft invloed op spierweefsel. Om spieren en spierkracht op peil te houden of weer op te bouwen zijn voldoende eiwitten in de voeding en voldoende beweging nodig. Daarom besteedt voedingsziekenhuis Gelderse Vallei extra aandacht aan producten rijk aan eiwitten. Op de nieuwe menukaart staan deze  'eiwittoppers' met een duimpje aangegeven, bijvoorbeeld kwark en gerookte zalm. Zo kunnen patiënten heel snel zien welke producten veel eiwit bevatten en kiezen voor een gezonde voeding die helpt bij ziekte en herstel.

At Your Request

Als eerste ziekenhuis in Europa voerde Ziekenhuis Gelderse Vallei eind 2012, samen met Sodexo At Your Requestâ in. Het concept is een roomservice, die lijkt op de mogelijkheden van thuis. Kiezen wat je eet en drinkt, op het tijdstip dat je zin hebt en waar je wilt. Van de menukaart op het nachtkastje bestelt de patiënt (en zijn bezoek) tussen 07.00 uur tot 19.00 uur zo vaak en zo veel als hij wil. 'Het concept is winst voor de patiënt: zelf de eetmomenten bepalen en daardoor meer regie behouden over de dagindeling in het ziekenhuis', aldus Sodexo.

De medewerkers van het maaltijdservicecenter nemen telefonisch de bestelling van de patiënt op. Tijdens het bestellen krijgt de patiënt een persoonlijk advies, bijvoorbeeld over de voedingswaarde en het dieet, zodat hij/zij lekkere en verantwoorde keuzes kan maken. De bestelling wordt direct bereid en binnen 45 minuten bij de patiënt bezorgd.

Focus op voeding

Ziekenhuis Gelderse Vallei staat bekend als voedingsziekenhuis. Aandacht voor voeding en bewegen is een onmiskenbaar onderdeel van de patiëntenzorg. Het ziekenhuis in Ede werkt nauw samen met de Wageningen Universiteit, in de Alliantie Voeding Gelderse Vallei.

'Goede voeding', zo wordt gemeld 'levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van ziekte, een beter herstel en hogere levenskwaliteit. Onderzoeksresultaten wijzen uit dat deze aandacht voor voeding en bewegen effect heeft, ook in het terugdringen van de zorgkosten. De preventie van ondervoeding en het stimuleren van gezond gedrag voorkomt (langere) ziekenhuisopnamen.'