Camperservice cafetaria's: 'Nul investering, veel aandacht en hogere besteding'

Camperservice cafetaria's: 'Nul investering, veel aandacht en hogere besteding'
Lokale samenwerking leverde Piepers en Paupers in Veenhuizen extra aandacht op. Foto: Jan Willems

Denken in kansen in plaats van balen van wat niet kan, noemen Jan Willems van Piepers en Paupers in Veenhuizen en Wouter Wolters van Preuverie de Toren in Echt hun camperservice. Gasten kunnen vooraf bestellen en krijgen hun maaltijd geserveerd in hun camper. De investering is nul, de aandacht onbetaalbaar.

‘Je moet eigenlijk bellen met Jan Willems, want ik heb het idee bij hem opgedaan’, vertelt Wouter Wolters van Preuverie de Toren in Echt over zijn camperservice. ‘Ik zag op Facebook een posting van hem voorbijkomen en vond het een super gaaf idee. Het is een perfect voorbeeld van kijken naar wat wel kan in plaats van denken in onmogelijkheden.’

Jan Willems

Dat laatste is indirect ook de reden geweest voor Jan Willems, eigenaar van Piepers en Paupers in Veenhuizen, om ermee te starten. ‘Wij richten ons voornamelijk op het ter plekke nuttigen en waren voor corona minder bezig met afhalen. Door alle restricties besloten we om daar toch wat meer aandacht aan te geven.’

Willems plaatste op social media een bericht, waarin hij vertelde dat afhalen met de auto - nu - ook mogelijk was. ‘Online bestellen, afrekenen via iDeal en aangeven hoe laat de bestelling wordt afgehaald. Wij konden de bestelling dan in de auto zetten zonder dat daarvoor fysiek contact nodig is. Tot er iemand kwam met een camper en aangaf in die camper te willen eten.’

Media-aandacht

Een nieuw idee was geboren, aldus Willems. ‘We hebben een hoop tamtam gemaakt en in het weekeinde daarna ontvingen we de eerste campers. Zondag 11 januari hebben we zelfs vijf campers mogen voorzien van maaltijden.’

Ook Wolters zette zijn social media-kanalen in om de mogelijkheid onder de aandacht te brengen. ‘Niet veel later had ik Dagblad De Limburger aan de lijn en stond ik met een prachtig artikel in de krant. Die publiciteit maakt dat ik zichtbaar ben en blijf met mijn zaak. Misschien is die winst nog wel groter dan de omzet die het oplevert.’

Piepers en Paupers zocht contact met Kampeerhal Roden, nadat deze een enthousiaste reactie achterliet op Facebook. ‘We hebben samen een actie gedaan. De kampeerhal plaatste op de eigen Facebookpagina een winactie en noemde Piepers en Paupers daarin. Uiteindelijk kozen zij een winnaar en die mocht in de camper van het bedrijf bij ons genieten van een diner voor twee.’

Voorjaar

Belangrijke nuancering is dat de campers niet op eigen terrein mogen staan. Het plein voor Piepers en Paupers is gemeentegrond en Wolters laat gasten van Preuverie de Toren daarom parkeren op de openbare parkeerplaats achter de zaak.

De gasten die met hun camper komen, krijgen hun diner ter plaatse geserveerd. Willems: ‘We serveren de bestelling op een dienblad. De investering is nul, maar je hebt wel direct het gevoel dat je weer bezig bent met horeca. En de gemiddelde besteding ligt hoger, omdat mensen meerdere gangen en ook drank bestellen.’

Beide ondernemers zien mogelijkheden in het voorjaar. ‘Op dit moment staan de meeste campers in de stalling, maar straks komen die uit de winterslaap en verwacht ik meer activiteit’, aldus Wolters.

Willems: ‘Wij merken ook dat mensen met de camper van verder weg komen en al dan niet bewust bij ons komen eten. Ook caravans zijn welkom.’

Camping

Hij trekt het idee zelfs verder door. ‘Er zijn weinig overnachtingsmogelijkheden in de directe omgeving, daarom zijn we ook betrokken bij een lokaal initiatief. Bij de voetbalvereniging komen in de maanden juni, juli en augustus, als corona dat toelaat, luxe familietenten te staan en er wordt hard gewerkt aan de realisatie van drie camperplaatsen. Dat worden dan zogeheten kampeerplekken zonder voorzieningen, waar je maximaal één nacht mag staan.’

Een aantal dagen per week doet Piepers en Paupers het beheer van de ‘camping’. ‘Dat betekent dat de verhuurders zich bij ons moeten melden. Je begrijpt dat we hopen dat ze bij ons komen om te eten.’