artikel

Wat wil Dick Koerselman, nieuwe voorzitter FNV Horeca

Horeca 1321

Dick Koerselman is sinds april 2018 voorzitter van FNV Horeca. Hij is de opvolger van Ben Francooy; ruim zestien jaar de voorman van de horeca vakbond. En net als zijn voorganger heeft ook Koerselman een werkzaam leven in de horeca gehad. Hij werkte als ober en als kok.  Koerselman wil een volgende cao wél ondertekenen, onder de voorwaarde dat deze minder mager is dan nu. Een kennismaking.

Wat wil Dick Koerselman, nieuwe voorzitter FNV Horeca

Dick Koerselman ziet het als zijn opdracht om de positie van medewerkers in de horeca te versterken en uit te bouwen: ‘Ik wil mij tot het uiterste inzetten voor goede arbeidsvoorwaarden, maar dat kan ik niet alleen. Juist de medewerkers kunnen laten zien dat door actievoeren er betere lonen komen en hier wil ik graag aan bijdragen. We moeten het samen doen’.

Waar eet u zelf graag?
Dick Koerselman (56) woont in Barendrecht en komt zelf graag in mooie restaurants in Rotterdam. Koerselman is voorzichtig met namen noemen. ‘Daarnaast ben ik veel onderweg en dan let ik vooral op bereikbaarheid, centraal gelegen. Ga ik privé dan kies ik voor rust. Strandhoreca behoort ook tot mijn favorieten. Als ik maar met plezier bediend word en eten krijg geserveerd dat met liefde is klaargemaakt.’ Koerselman werkte voorheen voor FNV Bouw.

Wat ‘heeft’ u met horeca?
‘Ik ben niet alleen iemand die graag in mooie horecabedrijven komt, ik heb er zelf ook jarenlang gewerkt. Vanaf mijn zeventiende. Als kok en in de bediening. Ik heb de middelbare hotelschool gedaan en wilde kok worden. Tijdens mijn studie werkte ik als kelner, daarna ben ik de keuken in gegaan. Ik mag dus zeggen dat ik echt weet wat het is om sluit te draaien of te buffelen in de warmte van de keuken. Aan den lijve heb ik het ondervonden dat het werk fysiek zwaar is. Maar ik weet ook hoe leuk het is om in de horeca te werken. Het een ander naar de zin te maken en heel mooi werk te verrichten. Het was die tijd dat ik mijn interesse in de vakbond ontwikkelde. Eerst als actief lid, later als bestuurder.

Wat zou u graag veranderd zien in de horeca?
‘Goede arbeidsvoorwaarden. Een goed salaris, hoger dan nu in de cao is afgesproken. De bedrijfscao’s die wij hebben afgesloten met horecabedrijven bieden een significant beter salaris, soms wel een maandsalaris verschil. De mogelijkheid voor medewerkers om zich te blijven ontwikkelen. Opleidingen, doorgroeien. Zo verminder je uitstroom. Niet te lange werkdagen maken, fatsoenlijke pauzes. Ruim van tevoren weten wanneer je moet werken. Je rooster moet je twee weken vooraf kunnen hebben. Dat soort punten zou ik graag verbetert zien. Samengevat is het werksfeer, ontwikkelmogelijkheden en salaris. Die punten wegen zwaar in de motivatie van mensen!’

Hoe moeilijk is het om dit als FNV Horeca te realiseren?
‘Imagoverbetering realiseer ik niet door hier uit het raam te roepen dat werken in de horeca leuk is. Dat kunnen we ook niet alleen , maar moeten we samendoen met branchegenoten. Ook met onze collega-bond CNV. Daar is de sociale agenda voor.

Samendoen? Onder de cao van KHN en CNV staat geen handtekening van FNV Horeca.
‘Dat is omdat we de cao van KHN en CNV echt te mager vinden. Niet goed genoeg voor onze achterban die bestaat uit ruim 22.500 leden. De cao van KHN en CNV loopt in 2019 af. Als de volgende cao beter is, tekenen we wel. Doorgaans zit er niet zo veel ruimte tussen hetgeen CNV wil voor de werkenden in de horeca en wat FNV Horeca wil. Maar dit keer was de kloof te groot. Een periode zonder cao wil ik echt niet terug.’

Wat vindt u ervan dat de cao van KHN algemeen verbindend verklaard is?
‘Goed voor de sector. Er is nu een ondergrens voor alle ondernemers; ook zij die niet zijn aangesloten bij KHN. De loonsverhoging van 1 juli geldt voor iedereen. Ook al vinden wij die te mager… Wij zijn er niet voor gaan liggen.’

Heeft FNV Horeca voldoende leden met 22.500?
‘Nee. Het is te laag. We moeten hard werken om dit aantal tel laten groeiten. Maar we zijn wel de grootste vakbond uit de branche. We zetten ons in voor alle werkenden en dat zijn er meer dan de mensen in loondienst.’

Wat doet FNV Horeca dan voor de flexwerkers in de horeca?
‘Ik vind dat de cao voor alle werkenden in de horeca moet gaan gelden. Ook voor de flexkrachten, freelancers en de payrollers. We doen hier momenteel onderzoek naar onder onze leden. Hoe denken zij hierover? De input van die leden gaan we gebruiken voor ons beleid. Ik kan me niet voorstellen dat de uitkomst is dat de bond zich alleen moet inzetten voor mensen met een contract… Naar mijn mening moeten we ons inzetten voor alle werkenden in de horeca. Onze branche loopt voorop in arbeidsmarkt veranderingen. Zelfstandigen kunnen nu al terecht bij het expertisecentrum van de FNV.’

Komen er meer bedrijfscao’s van FNV Horeca en individuele bedrijven?
‘Ja. We hebben er nu vijf en zijn nog heel concreet met zeven bedrijven in gesprek. Namen noem ik niet omdat de onderhandelingen nog lopen. Dat zou niet netjes zijn. Wat we afspreken in deze cao’s ligt van de bedrijven af, maar het salaris is in alle gevallen fors hoger dan dat uit de cao van KHN. Soms spreken we een eindejaarsuitkering af, soms een onregelmatigheidstoeslag. Het is goed voor werkenden en voor werkgevers. We worden zelfs gebeld door medewerkers die ons laten weten dat zij ook wel een eigen cao willen. Die moeten dan toch eerst met hun werkgever gaan praten’, besluit Dick Koerselman lachend.

 


>> Meer artikelen over de cao horeca

>> Horecapersoneel: wat moet je weten over werven, binden en contracten

>> Dick Koerselman: nieuwe voorzitter FNV HorecaReageer op dit artikel