blog

Overvallen

Horeca

De dagen worden korter, dus staat het thema veiligheid weer op de agenda. In een ‘normaal’ jaar worden de meeste overvallen gepleegd in het vierde kwartaal. Tijdens de week van de veiligheid begin deze maand werd de stand van zaken met betrekking tot veiligheid in de horeca belicht.

Overvallen

Het aantal horecaovervallen is gedaald. In 2014 werden in Nederland 185 overvallen gepleegd op horecagelegenheden. Tot en met augustus dit jaar zijn er 104 overvallen gepleegd. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 119. Maar iedere overval is er één te veel. Het is een zeer ingrijpende gebeurtenis met ernstige psychische gevolgen, omdat in de meeste gevallen (grof) geweld. Het overkwam Wim Roeloffs, eigenaar van café Hof van Holland in Etten-Leur anderhalf jaar geleden. Voor zijn ogen werd de kassa en de inhoud van de gokkast leeg gegraaid. Hij en een vrouwelijke gast werden bovendien door de gewapende overvallers beroofd van hun sieraden. Het beste advies wat hij andere ondernemers kan geven, is rustig te blijven.

Roeloffs stond de volgende dag alweer achter zijn toog. Bij de eigenaar van een dans- en feestcafé duurde het veel langer voordat hij weer aan het werk kon. Hij had geen flauw idee hoe ingrijpend een overval kon zijn. Hij wil ondernemers zijn tips meegeven: sluit nooit alleen af; maak gebruik van verankerde afroomkluisjes; zorg voor goede verlichting; maak gebruik van een alarmsysteem en – als het even kan – plaats camera’s. Sommige ondernemers voelen zich sterker na het volgen van een overvaltraining. Ze kunnen nog steeds worden aangevallen, maar voelen zich minder overvallen.Nadenken over beveiliging en de veiligheid van personeel, gasten en bedrijf hoort bij het ondernemerschap. En dat blijft lastig voor een branche waarin de deur altijd open staat.

Reageer op dit artikel