blog

0.0 wordt de norm

Horeca 13313

Het heeft lang geduurd, maar zeker de laatste jaren heeft de alcoholvrije variant een serieuze plek ingenomen op de biermarkt. De cijfers laten het zien: afgelopen jaar steeg de consumptie van alcoholvrij bier met 18 procent, blijkt uit recente cijfers van de Nederlandse Brouwers. Sinds 2010 verdriedubbelde de consumptie ruimschoots tot bijna 400.000 hectoliter per jaar. Elke brouwer heeft tegenwoordig zijn 0.0-variant.

0.0 wordt de norm

Vanaf volgende zomer zal de Food and Drug Administration van de Verenigde Staten producenten van levensmiddelen verbieden om transvetten aan levensmiddelen toe te voegen. De verwachting is dat dit tienduizenden hartaanvallen en beroertes gaat voorkomen in de komende jaren. Transvetten zijn al lange tijd verbonden aan risico op hart- en vaatziekten. Tussen 2007 en 2011 werd in een gebied rondom New York City restaurants verboden voedsel met transvetten te bereiden. Het aantal ziekenhuisopnames voor een hartaanval of een beroerte in dit gebied lag daarna veel lager dan in andere gebieden. Die regio scoorde 6,2 procent lager op hartaanvallen en beroertes.

o.o: alcohol, suiker- en rookvrij

Steeds meer producten worden suikervrij. Coca-Cola stopt in Nederland met de suikerhoudende versie van Sprite. In plaats daarvan wordt de suiker- en calorievrije variant, die nu nog Sprite Zero heet, omgedoopt tot Sprite.
De aankondiging was blijkbaar reden voor ruime media-aandacht: ‘Helaas/gelukkig: vanaf heden is ook ons terras rookvrij’. Het bordje hangt in Café-Restaurant Amsterdam. Eigenaresse Milène Hoving was klaar met de rooklucht op haar terras mee en vlak voor het terrasseizoen hakte ze de knoop door en maakte ook haar terras rookvrij. Daarmee is ze een pionier in ­Amsterdam. Ook restaurant Kameryck uit Kamerik heeft een rookvrij terras en er volgen er meer.
Voor mijn generatie is het even wennen dat o.o de norm is, maar de jeugd van nu vindt dat heel normaal. Die gaan vrolijk naar frisfeesten en roken al helemaal niet. Toch komt uit CBS-cijfers naar voren dat jongeren gelukkiger zijn dan ooit.

Reageer op dit artikel