Dancings steunen campagne

De instelling voor verslavingszorg De Grift uit Arnhem wil de discotheken De Linde en De Hoeve in Groesbeek benaderen omdat dit twee uitgelezen plekken zijn om jongeren middels een campagne te wijzen op de gevaren van alcohol- en drugsgebruik. De discotheken staan welwillend tegenover het voornemen.

Preventiemedewerkster S. Kliphuis van De Grift presenteerde het idee begin deze week tijdens een vergadering van de raadscommissie Welzijn in Groesbeek. Voor deze vergadering waren vijf deskundigen op het gebied van de jeugdzorg uitgenodigd omdat de gemeente informatie nodig heeft voor een nieuw jeugdbeleid.

Geen reden tot paniek overigens, want 'de jeugd hier in Groesbeek gebruikt niet meer drugs dan elders', aldus Kliphuis. "Wat dit dorp echter voor ons extra aantrekkelijk maakt, is de aanwezigheid van De Hoeve en De Linde. Daar komen grote groepen jongeren samen en dat is voor ons een goede kans om voorlichting te geven. Aan de jeugd en aan het personeel. We hebben trainingen ontwikkeld voor de horeca. Wat te doen als een iemand uitgedroogd raakt van de xtc en hoe zie je wanneer de drugs verkeerd zijn gevallen?"

Want dat soort ongelukken komt overal voor, hoe goed er ook gecontroleerd wordt", aldus Kliphuis. "Als jongeren niks mee naar binnen kunnen nemen, gebruiken ze het thuis en gaan dan stappen."

Eigenaar J. Derks van De Linde zegt dat er bij hem streng tegen drugsgebruik wordt opgetreden. Ook komen er geen mensen binnen die een glaasje te veel op hebben. "Ons beveiligingspersoneel heeft een opleiding op dat gebied, maar dat neemt niet weg dat het initiatief van De Grift voor ons heel zinvol kan zijn. We willen ook zeker praten als ze bij ons komen met een voorstel voor een preventiecampagne. Want de veiligheid gaat voor alles. In dat kader hebben we de discobus in het leven geroepen. Iedereen kan na het stappen veilig naar huis, of je nu gedronken hebt of niet." Ook De Hoeve laat weten open te staan voor het idee van De Grift. "We voldoen dan al wel aan alle veiligheidsnormen, maar het kan nooit kwaad jongeren nog eens te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid. En wij staan natuurlijk volledig achter welke actie tegen drugs dan ook", aldus eigenaar W. Langeveld.

Enkele gemeenteraadsleden reageerden wel wat ongerust op het onderwerp dat door Kliphuis werd aangesneden. Hoezo jongeren uitleg geven over drugs en horecapersoneel trainen; kun je niet beter alles verbieden en strengere maatregelen nemen, vroegen enkelen. "Jongeren experimenteren nu eenmaal met alcohol en drugs", aldus Kliphuis. "Dat gebeurt overal en dus ook in Groesbeek. Het is niet iets om van in paniek te raken, wel moeten ouders en leerkrachten alert zijn. Het gaat meestal om recreatief gebruik. Een heel klein percentage krijgt er uiteindelijk echte problemen mee en raakt verslaafd."