Stijging faillissementen zet door

Vooral startende bedrijven die slecht op de mindere economische omstandigheden waren voorbereid, vallen veelvuldig om. In het derde kwartaal van dit jaar zijn 1702 faillissementen uitgesproken en ook het aantal schuldsaneringen stijgt onrustbarend.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het financiële onderzoeksbureau Graydon. Nog nooit zijn zoveel faillissementen uitgesproken. De onderzoekers verwachten dat aan het eind van dit jaar circa 7000 bedrijven bankroet zijn en 9000 een zakelijke schuldsanering aan de broek hebben. Bij een kwart van de schuldsaneringen gaat het om eenmansbedrijfjes.

De cijfers over het derde kwartaal zijn 9 procent hoger dan over dezelfde periode vorig jaar. Tot en met september telde Graydon 4873 faillissementen tegen 4481 in de eerste negen maanden van 2001. Het aantal saneringen van schulden kwam in het derde kwartaal uit op 2599 tegen 2118 in dezelfde periode vorig jaar.

In 2000 en 2001 startten er 140.000 kleine bedrijven. Zij zagen hun kans door het wegvallen van de vestigingswetgeving. Maar die starters waren nauwelijks voorbereid op een economie met forse tegenwind. Juist de ondeskundigen onder hen moeten nu de vlag strijken. Veel hebben schulden gemaakt in de veronderstelling dat het inkomen wel zou stijgen. Maar de forse prijsstijgingen, mede door de komst van de euro, deden de bankrekening steeds roder kleuren.

Graydon schat de schade door faillissementen en schuldsanering voor dit jaar op ongeveer 3 miljard euro. Voor driekwart draaien banken, leveranciers en verhuurders daarvoor op en voor een kwart de fiscus.

Ga naar het faillissementenoverzicht in de horeca