nieuws

Landelijke feestmaaltijd tijdens ramadan

Horeca

Islamitische organisaties organiseren dit jaar tijdens de vastenmaand ramadan voor het eerst een landelijke iftar, een feestelijke maaltijd om het breken van de vasten te vieren. Ze doen dat in samenwerking met kerkelijke en andere religieuze organisaties. Dat kondigde coördinator Y. Hartog van het project Islam en Burgerschap vrijdag aan.

Voor de meeste moslims begint ramadan op 6 november. Het begin van het afsluitende suikerfeest valt dit jaar samen met sinterklaas. De islam schrijft voor dat gelovigen tijdens de ramadan overdag niet eten, drinken en vrijen. Na zonsondergang doen ze zich te goed aan extra feestelijke maaltijden.

De initiatiefnemers nodigen voor de landelijke iftar op 27 november in Den Haag politici, religieuze leiders en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties uit. Bij sommige lokale moskeeën is het al jaren een traditie om een iftar te organiseren voor plaatselijke politici en mensen uit de buurt.

De organisatoren willen ook aandacht besteden aan feesten van andere religies die in de komende periode plaatsvinden, zoals het hindoeïstische Diwali (4 november), het joodse Chanoeka (30 november tot en met 7 december) en het christelijke kerstfeest (25 en 26 december). Verder staat tijdens de avond het belang van religie als bindmiddel in de samenleving en als inspiratiebron voor maatschappelijke betrokkenheid centraal, aldus Hartog.

Het aantal moskeeverenigingen dat tijdens ramadan een iftar organiseert voor mensen uit de buurt, lokale politici en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, is volgens Hartog in de afgelopen jaren duidelijk toegenomen. De aanvankelijke onwennigheid van niet-islamitische gasten is minder geworden, constateert hij. Dat komt volgens hem doordat zij veel vaker bij moskeeën over de vloer komen. ‘Moskeeën zijn opener geworden naar de buurt’, meent Hartog.

Moslims zien het vasten als een teken van dankbaarheid jegens God en als een uiting van solidariteit met de armen. Zieken, ouderen en menstruerende, zwangere en zogende vrouwen hoeven niet te vasten. Het suikerfeest (id al-fitr) markeert het einde van de ramadan. Moslims brengen dat in familiekring door.

Reageer op dit artikel