nieuws

Omwonenden willen portier disco herdenken

Horeca

Bewoners van de Nijmeegse wijk Voorstenkamp willen zondagavond in megadiscotheek The Matrixx een herdenking houden voor de 37-jarige portier Eddie van den Akker.

Deze man kwam zondagmorgen bij een schietpartij in de deuropening van de discotheek om het leven. Een collega raakte zwaargewond.

The Matrixx staat op de rand van de Voorstenkamp. De bewoners voelen zich erg betrokken bij de gebeurtenis, zegt een vertegenwoordiger van de bewonersvereniging. Bij The Matrixx zijn nooit eerder grote problemen geweest. De vereniging voert nog overleg met de gemeente Nijmegen over de aanwezigheid van een of meer leden van het stadsbestuur. De gemeente zal volgens een woordvoerster in elk geval faciliteiten voor de herdenking leveren.

De politie is op zoek naar een man die de mogelijke schutter is. Aan de hand van beelden van bewakingscamera’s is hij herkend. Bovendien zijn er tientallen getuigenverklaringen. Een woordvoerster van de politie sluit niet uit dat de vermoedelijke dader ondergedoken is. Een 25-jarige Nijmeegse vrouw zit nog in voorarrest op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij. Een evenoude Nijmeegse man is maandag vrijgelaten omdat hij niets met deze schietpartij te maken had volgens de politie.

Personeel van het Nijmeegse bedrijf Beck Beveiligingen, waar de doodgeschoten portier werkte, komt dinsdagavond bijeen om te praten over de gebeurtenissen. Het bedrijf wilde volgens directrice H. Beck ook een stille tocht houden, maar is daarover nog in overleg met gemeente en politie. Directie en personeel zijn nog helemaal lamgeslagen, zei Beck. Slachtofferhulp is dinsdagavond bij de besloten personeelsbijeenkomst aanwezig.

Bij Beck Beveiligingen werken ruim vijftig bewakers. Portiers bij The Matrixx droegen bij de deuren altijd een kogelvrij vest. Binnen had de bewaking steekvrije vesten aan. De schutter, die volgens Beck kwaad was omdat hij uit de disco was gezet, heeft vanuit de deuropening in het wilde weg zijn wapen leeggeschoten. Eddie van den Akker werd toevallig dodelijk geraakt. Een kogelvrij vest had hem niet kunnen helpen volgens zijn werkgeefster.

The Matrixx heeft een condoleanceregister geopend op internet. Veel mensen die het condoleanceregister tekenen, wijzen met een beschuldigende vinger naar allochtone discogangers. Enkele uitlatingen zijn ronduit racistisch. De directie van The Matrixx was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar op die rouwuitingen. De directie zegt op de site ‘niet te willen wijken voor geweld.’ Daarom gaat de discotheek zaterdag weer gewoon open. Die avond wordt een minuut stilte voor het slachtoffer gehouden. The Matrixx staat overigens landelijk bekend als een veilige en goed-georganiseerde megadiscotheek.

Reageer op dit artikel