nieuws

Openbare toiletten nog steeds erg vies

Horeca

De openbare toiletten zijn iets schoner dan vorig jaar, maar nog steeds erg vies. Slechts 17 procent van de openbare wc’s is echt schoon, blijkt uit een jaarlijkse onderzoek van het vakblad Service Management, dat woensdag is verschenen. Het vakblad voor de schoonmaaksector heeft 150 toiletten in vier sectoren onderzocht: de horeca, de gezondheidszorg, openbare gebouwen en warenhuizen. De horecabranche komt er met 21 procent goedgekeurde toiletten genadig van af.

De onderzoekers vonden de schoonste toiletten werden net als vorig jaar in de gezondheidszorg (21 procent). Toiletten in warenhuizen, bouwmarkten en meubelboulevards zijn niet aan te raden: slechts 5 procent scoorde een voldoende. De openbare gebouwen behaalden 17 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat de herentoiletten schoner zijn geworden, 15 procent tegen 8 procent vorig jaar. Bij de dames keurden de onderzoekers 19 procent van de toiletten goed. In 2001 was dat 17 procent. Zittingen blijken in de helft van de onderzochte gevallen vervuild met bacterieën. Als tweede eindigde de knop van de kraan (43 procent slecht) gevolgd door de doorspoelknop (37 procent). De knop van de binnenkant van de deur kwam wel positief uit de test, want slechts 12 procent bleek besmet.

Volgens hoofdredacteur D. van Zomeren van Service Management bedreigen de vieze toiletten de volksgezondheid niet. ‘Je wordt er niet doodziek van, maar het is gewoon echt smerig.’

Tot vervelende situaties kunnen vieze wc’s wel leiden, zoals bleek op het toilet van een GGD-instelling. Daar vonden de onderzoekers op een wc-bril bacteriën die steenpuisten kunnen opleveren. Mijd zoveel mogelijk contact met de zitting, tipt Van Zomeren. ‘En draai de knop van de kraan dicht met het doekje waarmee je je handen hebt afgedroogd.’

Reageer op dit artikel