nieuws

Geen lege restaurants tijdens de kerstdagen

Horeca

De toprestaurants van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) zijn tijdens de kerstdagen vrijwel volgeboekt. Ook de middenklasserestaurants hebben veel reserveringen voor kerstdiners en liggen op hetzelfde niveau als vorig jaar. Deze reserveringen voor kerstdiners komen dit jaar wel later op gang, zo meldde L. van Eeghem, branchevoorzitter van KHN maandag.

‘We verwachten dat tijdens de kerstdagen ongeveer 1,5 miljoen tot 1,8 miljoen mensen in een restaurant eten. Dat is net zo veel als vorig jaar. Wel is de verwachting dat mensen minder geld besteden tijdens het bezoek aan een restaurant, dus dat de omzet daalt’, aldus Van Eeghem.

Ook Eurotoques weet bij monde van de secretaris te melden dat het aantal reserveringen ongeveer net zo hoog ligt als voorgaande jaren. De Consumentenbond meldde eerder dat een kerstdiner in een restaurant de afgelopen vijf jaar afgenomen is tot 8,8 procent van de huishoudens.

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) blijkt uit onderzoek dat de meeste Nederlanders beide kerstdagen thuis eten. Op eerste kerstdag ligt dat aantal op 60 procent tegen 52 procent op tweede kersdag. Respectievelijk 31 procent en 40 procent eet bij familie, vrienden of kennissen. Een percentage van 34 eet beide dagen thuis.

Veel restaurants zijn tijdens de kerstdagen gesloten. Dat heeft volgens F. Dijsselbloem secretaris van Eurotoques en eigenaar van restaurant De Stad Rome niets met te weinig belangstelling te maken. ‘Ik ben al sinds enkele jaren met de kerstdagen gesloten. Dat ligt aan het feit dat het rendement laag is en bovendien heb je veel problemen met de personele bezetting.’

Licht eten is nog steeds favoriet tijdens Kerstmis. Ook doen diners met muziek het goed. Pasta’s en wild zijn eveneens populair bij consumenten. Deze trend verschilt niet met de kerstdiners die vorig jaar in restaurants zijn genuttigd.

Reageer op dit artikel