nieuws

Kokkelvissers mogen weer Waddenreservaat in

Horeca

De kokkelvissers mogen weer hun werk doen in een aantal aangewezen, gesloten delen van de Waddenzee. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten.

De Raad van State schorste de vergunning van de kokkelvissers eind oktober omdat de actiegroep Wilde Kokkels bezwaar had gemaakt. Die was het er niet mee eens dat de kokkelvissers tot 20 december in de reservaatgebieden werden toegelaten. Volgens de Raad van State heeft de actiegroep niet kunnen bewijzen dat de vissers het voedsel voor de bedreigde kanoetstrandlopers wegkapen.

In overleg met de Vogelbescherming en de Waddenvereniging hadden het ministerie van LNV en de vissers afgesproken dat de laatsten in die gesloten gebieden mochten, omdat ze daar minder schade aan de bodem zouden aanrichten dan elders in de Waddenzee. In ruil daarvoor moesten de kokkelvissers beloven dat zij aanmerkelijk minder zouden vangen.

De kokkelvissers reageren verheugd op de uitspraak, aldus een woordvoerder. Wel is er schade geleden omdat de kwaliteit van de kokkels inmiddels achteruit is gegaan. De vissers hebben nog een verzoek liggen bij de Raad van State om ook na 20 december met de vangst te mogen doorgaan.

Reageer op dit artikel