nieuws

Bolkestein verwerpt Duitse regeling statiegeld

Horeca

Europees commissaris Bolkestein (interne markt) eist van Duitsland dat er een einde komt aan het omslachtige statiegeldsysteem voor lege blikjes en flesjes. Volgens Bolkestein is de Duitse statiegeldregeling in strijd met de interne markt, omdat bijvoorbeeld Nederlandse producenten van frisdranken er grote schade door lijden.

Duitsland krijgt nu van de Nederlandse eurocommissaris twee maanden de tijd om voorstellen te doen voor een nieuwe, ook voor buitenlandse fabrikanten beter werkbare regeling. De stap van Bolkestein komt er na protesten van de Nederlandse europarlementariërs Oomen-Ruijten (CDA) en Manders (VVD). Zij stellen dat Nederlandse bedrijven door de Duitse regeling maandelijks tussen de 10 en 12 miljoen euro verliezen.

De regering-Schröder voerde begin dit jaar een regeling in, waarbij consumenten voor elk blikje of flesje frisdrank, vruchtensap of water een statiegeld van 25 eurocent moeten betalen. Zij kunnen dat statiegeld echter alleen weer terugkrijgen als zij het blikje of flesje inleveren in dezelfde winkel waar het gekocht is.

Volgens de Duitse oppositie werkt dit uiterst omslachtig en onpraktisch. ,,Wie bij het tanken ook een blikje cola koopt en dat vijftig kilometer verderop heeft leeggedronken, gaat echt niet dezelfde afstand terugrijden om het weer in te leveren”, aldus de Duitse christen-democratische europarlementariër Lehne. Daardoor zijn volgens hem Duitse consumenten sinds begin dit jaar al voor 500 miljoen euro aan niet terugggeïnd statiegeld misgelopen.
Zowel volgens Lehne als Oomen-Ruijten en Manders maken kleinere of buitenlandse drankproducenten en afvulbedrijven verder onnodig extra veel kosten omdat zij in principe bij elke winkel leeggoed moeten ophalen.

Kleine producenten leveren daardoor ook niet meer door geheel Duitsland, maar alleen in de regio waar zij gevestigd zijn. Daardoor staan bij kleine Duitse productiebedrijven 10.000 banen op de helling, nog los van de vele honderden banen in Nederland en andere buurlanden die naar Duitsland exporteren.
Ook fabrikanten van drankverpakkingen, waaronder het Nederlands-Britse staalconcern Corus, lijden schade door de Duitse regeling. De drie europarlementariërs zijn voorstander van een statiegeldregeling, mits deze praktisch is en ervoor zorgt dat kleine of buitenlandse producten geen extra kosten hoeven te maken. Bolkestein geeft hen daarin nu gelijk.

Dit nieuws kunt u ook per e-mailnieuwsbrief toegestuurd krijgen. Wilt u onze nieuwsberichten iedere maandag en woensdag in uw mailbox ontvangen? Meld u dan hieronder aan als abonnee van de gratisHorecanieuwsbrief van Zibb.nl/horeca.

Uw e-mailadres:


Reageer op dit artikel