nieuws

‘Vetrijk eten vergroot niet de kans op beroerte

Horeca

Een eetpatroon dat veel vet bevat, vergroot niet de kans op een beroerte. Dat heeft de Amerikaanse Harvard University vastgesteld na een veertien jaar durend onderzoek van de voeding van 44.000 mannen. De resultaten staan vrijdag in het British Medical Journal. De wetenschappers bepleiten wel meer onderzoek.

Weliswaar kregen 725 mannen uit de onderzoeksgroep een beroerte (door zuurstofgebrek in de hersenen of een hersenbloeding), maar de wetenschappers vonden geen verband met het eetpatroon. Ook was er geen relatie tussen het krijgen van een beroerte en het eten van voedsel dat zowel vet is als veel cholesterol bevat – zoals rood vlees, noten en eieren.

Eerdere onderzoeken toonden aan dat een eetpatroon met veel verzadigde vetten leidt tot dichtslibben van de bloedvaten (atherosclerose), wat weer de kans op een hartprobleem vergroot. De Harvard-onderzoekers stellen nu dat atherosclerose niet de veroorzaker is van de meest voorkomende soort beroerte, waarbij de bloedtoevoer naar de hersenen is geblokkeerd wegens een afgesloten bloedvat. Volgens de onderzoekers zijn daar meerdere oorzaken voor. Ook het verband tussen vet eten en een bloeding in de hersenen is niet duidelijk, zo blijkt uit de studie.

Hoofdonderzoeker Ka He zei wel dat meer onderzoek nodig is. Een woordvoerder van een Britse stichting die zich bezighoudt met de gevolgen van beroertes zei dat het verband tussen vetinname en hart- en vaatziekten vaststaat. ,,Deze resultaten veranderen niets aan de wijze boodschap aan mensen om verzadigde vetten te vermijden.”

Weliswaar kregen 725 mannen uit de onderzoeksgroep een beroerte (door zuurstofgebrek in de hersenen of een hersenbloeding), maar de wetenschappers vonden geen verband met het eetpatroon. Ook was er geen relatie tussen het krijgen van een beroerte en het eten van voedsel dat zowel vet is als veel cholesterol bevat – zoals rood vlees, noten en eieren.

Eerdere onderzoeken toonden aan dat een eetpatroon met veel verzadigde vetten leidt tot dichtslibben van de bloedvaten (atherosclerose), wat weer de kans op een hartprobleem vergroot. De Harvard-onderzoekers stellen nu dat atherosclerose niet de veroorzaker is van de meest voorkomende soort beroerte, waarbij de bloedtoevoer naar de hersenen is geblokkeerd wegens een afgesloten bloedvat. Volgens de onderzoekers zijn daar meerdere oorzaken voor. Ook het verband tussen vet eten en een bloeding in de hersenen is niet duidelijk, zo blijkt uit de studie.

Hoofdonderzoeker Ka He zei wel dat meer onderzoek nodig is. Een woordvoerder van een Britse stichting die zich bezighoudt met de gevolgen van beroertes zei dat het verband tussen vetinname en hart- en vaatziekten vaststaat. ,,Deze resultaten veranderen niets aan de wijze boodschap aan mensen om verzadigde vetten te vermijden.”

Reageer op dit artikel