nieuws

Volendam herdenkt cafébrand op nieuwjaarsdag

Horeca

Volendam herdenkt 1 januari 2004 voor de derde keer de nieuwjaarsbrand in café De Hemel in Volendam. Op 1 januari 2001 kwamen hierbij veertien jongeren om het leven. Ruim tweehonderd overwegend jeugdige bezoekers raakten gewond.

De herdenking op 1 januari begint om 11.30 uur in de Mariakerk in Volendam. Na de dienst wordt een gedicht voorgedragen, een minuut stilte gehouden en worden bloemen gelegd bij het monument op de Dijk. Ook worden bloemen gelegd bij het monument op de begraafplaats.

De Volendamse nieuwjaarsbrand heeft een ongekend lange nasleep. Zo maakte de stichting Uitvoeringsorganisatie Personenschade Nieuwjaarsbrand Volendam (UPN) in november bekend tot dusverre ruim 15 miljoen euro namens het Rijk te hebben uitgekeerd aan slachtoffers van de brand. De mededeling kwam na de verwerking van het overgrote deel van alle aanvragen.

De uitkering staat los van de procedures over de aansprakelijkheid voor de brand en de rechtsgang die is ingezet om schadevergoedingen af te dwingen bij eigenaar Jan Veerman van café De Hemel. De rechtbank in Haarlem veroordeelde Veerman in juli na een eis van zestien maanden onvoorwaardelijke celstraf tot twaalf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf van 240 uur wegens brand en dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. Zowel het Openbaar Ministerie als Veerman is in beroep gegaan tegen de uitspraak. Veermans dochter Laura en bedrijfsleider John V. werden vrijgesproken van hun vermeende aandeel in de ramp.

In een civiele procedure daagden ook de slachtoffers en nabestaanden van de cafébrand Veerman en de gemeente Edam-Volendam voor de rechter. De procedure, die jaren kan gaan duren, werd ingezet nadat gesprekken met Veerman over een schadevergoeding in maart waren stukgelopen.

Volgens de Belangenvereniging Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (BSNV) werkte de cafébaas onvoldoende mee aan het accountantsonderzoek naar zijn vermogen. Dat was nodig om de hoogte van de totale schadevergoeding te kunnen betalen. Om te voorkomen dat Veerman geld zou wegsluizen, werd afgelopen zomer beslag op zijn bezittingen gelegd. Dit werd later deels opgeheven.

Reageer op dit artikel