nieuws

Nieuwe gastvrijheidswedstrijden leveren jonge kampioenen

Horeca

Laten zien wat je kunt, is een goede manier om je vak uit te dragen. Zowel naar je collega’s, naar horecabedrijven en naar de consument.’ Dat is de filosofie van het vorig jaar opgerichte Gastvrijheidsgilde. En de reden dat het gilde op de horecabeurs Horesca 2004 in Zuidlaren haar nieuwe gastvrijheidswedstrijden presenteerde. ‘Competitie is belangrijk.’ En dat was het zeker voor de veelal jonge winnaars: Richard van Dijk, Dewi van Weerd, Peter van der Schaaf en Sebastiaan Nijhuis.

De opdracht van de wedstrijd bestond uit drie onderdelen. Het schrijven van een gastvrijheidconcept aan de hand van een zelf bedachte restaurantsituatie. Het toepassen van dit concept tijdens de wedstrijd. En het uitvoeren van enkele opdrachten. De jonge ‘gastmensen’ werden getest op hun warenkennis in de vorm van een kruidenherkenningstest. Ook moesten zij blind wijnen uitkiezen bij de geserveerde gerechten. Als extraatje werden ze ook nog getrakteerd op een lastige klant.

De wedstrijden van het Gastvrijheidsgilde werden in samenwerking met het Koksgilde georganiseerd. Midden op de beurs hadden beide organisatoren een complete restaurantsituatie nagebouwd met een keuken, een office en een restaurant. Zo konden de toeschouwers de prestaties van de verschillende wedstrijddeelnemers goed volgen. Hiervan werd op maandag goed gebruikt gemaakt door de familieleden van de deelnemers.

De moeder van dagwinnaar Richard van Dijk was ’s ochtend al vroeg aanwezig. ‘Wij zijn vanochtend om vijf uur al vertrokken, samen met mededeelnemer Diana Wurtz. Zij zitten bij elkaar in de klas.’ Op de vraag of zij altijd meegaat naar wedstrijden antwoordt ze bevestigend. ‘Ik ben grieperig en was in eerste instantie niet van plan om mee te gaan. Maar Richard wilde zo graag dat ik er bij zou zijn. Voor hem is het belangrijk dat hij af en toe even oogcontact kan maken met mij of zijn vriendin. En dat misgun je je zoon toch niet.’

Helemaal vlekkeloos verliep de samenwerking tussen het Gastvrijheidsgilde en het Koksgilde op de eerste beursdag niet. De kookwedstrijden begonnen later dan gepland. Reden hiervoor was de afwezigheid van gas. Zonder gas geen kookwedstrijd. Dit had ook gevolgen voor de gastvrijheidwedstrijd. Zij konden zo’n half uur later als gepland van start met het uitserveren van de gerechten. Gastvrouw Diana Wurtz werd er zenuwachtig van. ‘Het duurt nu toch wel erg lang. Ik hoop dat we zo kunnen beginnen, op deze manier bouw je natuurlijk wel heel wat spanning bij de deelnemers op.’

De beoordeling van de wedstrijden lag in handen van juryvoorzitter Jurjen Eerdmans, in samenwerking met wisselende juryleden. Op maandag waren dat Andries Jansen, Coen Pollard en René Jacobs. De juryleden letten vooral op het verlenen van gastvrijheid tijdens de ontvangst, het verblijf en het afscheid. Minder aandacht werd geschonken aan de vaktechniek.

De opdracht van de wedstrijd bestond uit drie onderdelen. Het schrijven van een gastvrijheidconcept aan de hand van een zelf bedachte restaurantsituatie. Het toepassen van dit concept tijdens de wedstrijd. En het uitvoeren van enkele opdrachten. De jonge ‘gastmensen’ werden getest op hun warenkennis in de vorm van een kruidenherkenningstest. Ook moesten zij blind wijnen uitkiezen bij de geserveerde gerechten. Als extraatje werden ze ook nog getrakteerd op een lastige klant.

De wedstrijden van het Gastvrijheidsgilde werden in samenwerking met het Koksgilde georganiseerd. Midden op de beurs hadden beide organisatoren een complete restaurantsituatie nagebouwd met een keuken, een office en een restaurant. Zo konden de toeschouwers de prestaties van de verschillende wedstrijddeelnemers goed volgen. Hiervan werd op maandag goed gebruikt gemaakt door de familieleden van de deelnemers.

De moeder van dagwinnaar Richard van Dijk was ’s ochtend al vroeg aanwezig. ‘Wij zijn vanochtend om vijf uur al vertrokken, samen met mededeelnemer Diana Wurtz. Zij zitten bij elkaar in de klas.’ Op de vraag of zij altijd meegaat naar wedstrijden antwoordt ze bevestigend. ‘Ik ben grieperig en was in eerste instantie niet van plan om mee te gaan. Maar Richard wilde zo graag dat ik er bij zou zijn. Voor hem is het belangrijk dat hij af en toe even oogcontact kan maken met mij of zijn vriendin. En dat misgun je je zoon toch niet.’

Helemaal vlekkeloos verliep de samenwerking tussen het Gastvrijheidsgilde en het Koksgilde op de eerste beursdag niet. De kookwedstrijden begonnen later dan gepland. Reden hiervoor was de afwezigheid van gas. Zonder gas geen kookwedstrijd. Dit had ook gevolgen voor de gastvrijheidwedstrijd. Zij konden zo’n half uur later als gepland van start met het uitserveren van de gerechten. Gastvrouw Diana Wurtz werd er zenuwachtig van. ‘Het duurt nu toch wel erg lang. Ik hoop dat we zo kunnen beginnen, op deze manier bouw je natuurlijk wel heel wat spanning bij de deelnemers op.’

De beoordeling van de wedstrijden lag in handen van juryvoorzitter Jurjen Eerdmans, in samenwerking met wisselende juryleden. Op maandag waren dat Andries Jansen, Coen Pollard en René Jacobs. De juryleden letten vooral op het verlenen van gastvrijheid tijdens de ontvangst, het verblijf en het afscheid. Minder aandacht werd geschonken aan de vaktechniek.

Reageer op dit artikel