Steeds meer jongeren interesseren voor een glas champagne buiten de gebruikelijke periode van de jaarwisseling. Waar in België al veel sneller een fles champagne wordt ingeslagen omdat er simpelweg bezoek komt, blijven veel Nederlanders in dat geval toch hangen bij een wijntje, zo blijkt uit de woorden van Ronald de Groot, hoofdredacteur Perswijn. ‘Maar gelukkig gaat dat langzaam veranderen.'
Strijdpunt in de wereld van de champagne is en blijft nog steeds de naam. Wie er maar aan durft te denken om het de naam Champagne te 'misbruiken' wordt aangepakt, zo blijkt uit de woorden van Stépahnie van Rantwijk, woordvoerster voor het Champagne Informatiecentrum. Feitelijk is ze dan ook niet blij met de naam van het evenement, Champagne aan de Zee, omdat er ook tien huizen zijn vertegenwoordigd - weliswaar in een andere zaal - die mousserende wijnen uit de hele wereld schenken.
Champagne is een zwaar beschermende naam en blijft dus een Franse aangelegenheid. Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 2,5 miljoen verkocht. De belangstelling voor het Franse goud is overweldigend. Huizen als Krug, Bollinger, Piper-Heidsieck, Taittinger, Dom Pérignon, Moët & Chandon, Veuve Cliquot en Laurent-Perier schenken zichzelf bijna leeg in Scheveningen aan de Zee.Tijdens Champagne aan Zee werden drie wedstrijden gehouden: Beste mousserende wijm, Beste Champagne Brut en Beste Prestigecuvée. Hieronder de beste drie per categorie.
Beste mousserende wijn
1. Simonsig, Brut 2003, Cap Classique (Zuid-Afrika)
2. Antech, Cuvée Eugenie Brut 2001, Crémand de Limoux (Frankrijk)
3. Jansz, Brut Australian Sparkling Tasmania (Australië)
Beste Champagne Brut
1. Philipponnat, Royale Réserve
2. Bollinger, Special Cuvée
3. Charles Heidsieck, Mis en Cave 2000
Beste Prestigecuvée
1. Charles Heidseick 1995
2. Taittinger, Comtes de Champagne 1995
3. Piper Heidsieck, Rare