UDC: 'Gratis kaarten Innercity verkeerd signaal ID&T

Eigenaar Brian Bout van dancefeestorganistor UDC, de nummer twee in danceland, spreekt van een 'onnodige paniekreactie' en een 'verkeerd signaal' dat ...

Het leek allemaal zo mooi, in januari 2003. Adviesbureau KPMG stelde na onderzoek dat de dance als jongste muziekstroom in relatief korte tijd een ,,belangrijke economische positie'' had verworven. Maar liefst 500 miljoen euro zou er jaarlijks omgaan in deze scene. Maar er lijkt lucht uit de feestballon te ontsnappen nu marktleider ID&T aankondigt de prijs van zijn toegangskaarten voor de danceparty's met 10 procent te verlagen. Direct nadat Duncan Stutterheim, eigenaar van ID&T, de prijsverlaging aankondigde, ontstonden op verscheidene internetforums discussies. Een oud ID&T-werknemer stelt op een daarvan dat Stutterheim het helemaal niet goed heeft gedaan. ,,Als hij het wel goed had gedaan was deze actie niet nodig. Ze hebben te hoog ingezet en verloren, zo zie ik het.'' Eigenaar Brian Bout van dancefeestorganistor UDC, de nummer twee in danceland, spreekt van een ,,onnodige paniekreactie''.

Bout juicht het wel toe dat ID&T de ticketprijzen verlaagt, maar niet dat voor de danceparty Innercity op 18 december ook gratis kaarten worden weggegeven om zo de tent vol te krijgen. Totnogtoe heeft ID&T maar 8000 kaarten voor Innercity verkocht, terwijl dat er normaal gesproken rond deze tijd 25.000 zijn, verklaarde Stutterheim. De prijs van een kaartje voor Innercity steeg in vijf jaar van ongeveer dertig naar ruim vijftig euro.

,,Dat de bezoekers nu iemand gratis mee naar binnen mogen nemen, vind ik een verkeerd signaal'', zegt Bout. ,,De gevolgen daarvan kunnen veel groter zijn dan je in eerste instantie zou denken. Je verpest het op deze manier voor jezelf en voor anderen.''

In de meeste reacties ontkennen organisatoren en dancekenners dat het op is met de stroming. De meeste geven aan dat er een overkill aan party's was. Daar komt nu een eind aan. Anderen stellen dat er meer prijsverlagingen aankomen en dat de feesten die de verschillende dancestijlen laten zien zullen uitvallen, omdat een fan van de urbanstijl niet meer voor techno wil betalen. Sinds de opkomst van de dance is er een splitsing ontstaan van inmiddels wel vijftien stijlen (techno, urban, trance, hardstyle, hardcore, elektro en hardtrance).

Horecaconsultant Robin Bravenboer uit Rotterdam houdt het ook op een te grote hoeveelheid aan feesten waarvan de entree veel te duur is. ,,Het zijn prijzen die je eigenlijk alleen wilt betalen als je op vakantie bent, want dan geef je veel makkelijker dergelijke bedragen uit. Bovendien is de concurrentie ook sterk geworden.'', zegt Bravenboer.
De voormalig eigenaar van de Baja Beach Club en Grazy Pianos in Rotterdam gelooft niet, zoals de sociale trend aangeeft dat mensen zich in kleinere uitgaansgelegenheden terugtrekken, omdat ze de massaparty's moe zijn.
Net als Bravenboer stelt ook Bout dat er altijd een grote groep mensen zal zijn die de dancefeesten liefhebben. ,,Het kan eens bij een evenement wat minder zijn, maar dat is niet erg. Je moet dan alleen niet te impulsief reageren. Wat Duncan deed was een donderslag bij heldere hemel'', zegt Bout.

Duncan laat nu als boodschapper van de dance in Nederland zelf de lucht uit de feestballon lopen, reageren betrokkenen. Ondertussen hoopt hijzelf dat iedereen uit de scene hem gaat volgen, ,,want de prijzen zijn de laatste vijf jaar verdubbeld''. Voor een feest legt ID&T gemiddeld 261.000 euro neer aan dj's. ,,Zij prijzen zich zo uit de markt. Ik hoop dat ik met mijn initiatief een signaal geef naar iedereen.''

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.