nieuws

Horeca hekelt reacties over discriminatie

Horeca

De vermeende discriminatie bij de deur van diverse cafés houdt de horeca op de Korenmarkt in Arnhem flink bezig. De belangenclub Horeca Arnhem Centrum (HAC) spuwt zijn gal over de manier waarop de lokale politiek het populaire uitgaansplein in diskrediet brengt.

HAC richt daarbij zijn pijlen vooral op de Socialistische Partij (SP). ‘De SP roept een sfeer op die niet overeen komt met de werkelijkheid. Het lijkt erop dat deze partij het onderwerp als campagne-item gebruikt voor de naderende verkiezingen’, aldus voorzitter Jan Damen van de HAC in De Gelderlander in een reactie op uitlatingen van de SP.

Volgens de SP wordt er aan de deuren van horecazaken op de Korenmarkt gediscrimineerd en worden bezoekers op grond van hun huiskleur geweigerd. Damen bestrijdt dit en vindt dat het deurbeleid de afgelopen jaren juist aanzienlijk is verbeterd. De Korenmarkt is volgens hem één van de veiligste uitgaanspleinen van het land.

Damen: ‘De horecaondernemers hebben geïnvesteerd in veiligheidsplannen en toezicht, terwijl ook de gemeente heeft bijgedragen aan opwaardering van het plein en het instellen van cameratoezicht’.

Inmiddels heeft Damen burgemeester Krikke laten weten mee te willen werken aan een onderzoek naar het antidiscriminatiebeleid. ‘We willen komen tot een aantal afspraken omtrent het deurbeleid waar de ondernemers mee kunnen werken en de veiligheid gewaarborgd blijft.’

Vorige week ontstond grote ophef over de Korenmarkt toen een tv-ploeg van Omroep Gelderland met de verborgen camera vastlegde dat een groep allochtonen meerdere malen de toegang tot cafés werd ontzegd. Krikke reageerde zichtbaar verrast op de beelden en vertelde in het tv-programma zo snel mogelijk om de tafel te willen met horecaondernemers.

Reageer op dit artikel