nieuws

Van den Ende bouwt entertainmentdorp

Horeca

Theaterproducent Joop van den Ende heeft woensdag een nieuw, uniek bedrijf gelanceerd. Daarmee gaat hij zich samen met vastgoedontwikkelaar Trimp & Van Tartwijk niet alleen richten op theater, maar ook op wonen, werken, winkelen, uitgaan, studeren en consumeren in de directe omgeving. Beide partners ondertekenden woensdag het contract voor de onderneming die de naam Living City Property Performance krijgt.

Het bedrijf heeft in eerste instantie zijn ogen gericht op de Zuidas, een prestigieus bouwproject in het zuiden van Amsterdam. Het bedrijf heeft een gebied van 120.000 vierkante meter ter beschikking, liet Van den Ende weten. Hier komt een omvangrijk musicaltheater, dat evenals het Circustheater in Scheveningen zo’n 800.000 bezoekers per jaar moet trekken. Het futuristisch uitziende theater moet 53 meter hoog worden en biedt 1925 zitplaatsen.

Daaromheen willen de partners een hotel, parkeergarages, winkels, woningen, horecagelegenheden en kantoorruimte bouwen. Ook de ROC-school met 5000 leerlingen wordt nauw betrokken bij het omvangrijke project, dat eind 2008, begin 2009 klaar moet zijn. Over de kosten wilde Van den Ende niets kwijt.

Wat voor rol de leerlingen precies gaan spelen in de samenwerking is nog niet duidelijk. Het bedrijf gaat begin volgend jaar met de directie van de school om de tafel. ,,Het kan heel leuk worden, we hebben spraakmakende plannen. Maar meer kan ik er nog niet over zeggen”, aldus de producent.

In het gebied komt een gevarieerd aanbod van winkels en horecazaken. Het is de bedoeling dat die zowel aantrekkelijk zijn voor het theaterpubliek, de scholieren, bezoekers van de RAI en mensen die in kantoren in de omgeving werken. De locatie is goed bereikbaar, doordat die iets buiten de stad langs de A10 ligt en er een treinstation voor de deur is. ,,Maar als je wilt, ben je in zeven à acht minuten in het centrum van de stad.” Van den Ende verwacht dat de theateromgeving zo’n 1,2 tot 1,5 miljoen mensen per jaar zal trekken.

In de toekomst wil het bedrijf zich ook gaan richten op Europa en misschien wel daarbuiten. ,,Ik zie in ons samenwerkingsverband enorme mogelijkheden van live entertainment vastgoedprojecten in binnen- en buitenland.” Van den Ende is nu al actief over de grens. In totaal exploiteert zijn onderneming Stage Entertainment dertig theaters in Europa en New York.

De theaterproducent kent nu al veel voorbeelden van steden waar een theater een impuls kan zijn voor de leefomgeving. ,,Dat zie je ook aan Scheveningen. We kochten het Circustheater ooit voor een gulden van de gemeente en het is vanaf de eerste dag een succes geweest. Daardoor werd ook de hotelbezetting en het restaurantbezoek beter en kwamen er grote bioscopen. Het was niet meer alleen een plek voor patatjeugd, maar er kwam een heel nieuw publiek op af.”

Reageer op dit artikel