nieuws

Buitensporig drankgebruik jeugd onstopbaar

Horeca

De Nederlandse jeugd zuipt zich te pletter en er is weinig hoop op verbetering van deze situatie. Tijdens het stappen zijn het vooral de jongens die veel alcohol naar binnen werken, maar meiden zijn met een inhaalslag bezig. Het Nationaal Insituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) zit met de handen in het haar.

Buitensporig drankgebruik jeugd onstopbaar

Van de mannen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar is bijna 40 procent een zware drinker. Dat betekent de consumptie van minimaal veertien glazen alcohol per week. Verslavingsinstantie De Jellinek wijt het buitensporige drankmisbruik onder jongeren aan de welvaart, de goedkope prijs en het ontbreken van normen. ‘Jongeren weten nauwelijks wat verantwoord alcoholgebruik inhoudt.’

Het NIGZ begint volgend jaar met een nieuwe campagne. Hierbij worden vooral ouders aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Volgens campagneleider Rob Bovens zijn de jongeren zelf grotendeels immuun voor de campagnes. ‘Het is telkens een druppel op de gloeiende plaats. Met een budget van nog geen miljoen kunnen we niet opboksen tegen de zeshonderd miljoen die aan drankreclame wordt besteed’, zegt hij.

Reageer op dit artikel