nieuws

CAN zeker van rookvrije horeca

Horeca

De niet-rokersclub Clean Air Nederland (CAN) is zeker dat er een rookvrije horeca komt. Voorzitter Willem van den Oetelaar van CAN rekent door, een nieuwe wet, op een hoofdelijke stemming in het parlement. Hij is daarbij zeker van een overwinning voor CAN.

CAN zeker van rookvrije horeca

Dat blijkt uit een groot bericht in dagblad Trouw. De nieuwe wet om het nationaal burgerinitiatief houdt in dat bij 40.000 handtekeningen het onderwerp op de politieke agenda komt. Binnen een week hebben zich 4500 mensen gemeld bij CAN om handtekeningen op te gaan halen.

‘Als het zo doorgaat komen we ver boven de 40.000 handtekeningen uit. Misschien halen we de 100.000 wel. Zo’n signaal uit de samenleving zal de Tweede Kamer toch moeilijk kunnen negeren. Die rookvrije horeca komt er’, aldus Van den Oetelaar in Trouw.

CAN lijkt bij de nieuwe burgerinitiatiefwet een niet geheel onbelangrijk detail over het hoofd te zien. De nieuwe wet is immers alleen uitvoerbaar wanneer het onderwerp de laatste twee jaar niet in het parlement is besproken. De rookvrije horeca stond binnen die tijd al eens op de agenda. Van den Oetelaar zegt zich geen zorgen te maken over die hobbel, omdat het aantal handtekeningen volgens hem overtuigend genoeg zal zijn.

CAN wordt in haar strijd gesteund door diverse grote gezondheidsfondsen zoals het Astma Fonds als het kankerbestrijdingfonds KWF. De fondsen roepen hun leden en donateurs op om het burgerinitiatief te steunen. Ze willen een onvoorwaardelijk rookbeleid voor de horeca, aldus een woordvoerster in Trouw.

Kamerlid Edith Schippers, woordvoerster gezondheidszorg bij de VVD, vindt dat het feit dat Nederland niet voorop loopt met het rookbeleid ten aanzien van Europa, te maken heeft met een gebrek aan draagvlak. Wel vindt ze dat het stappenplan van de horeca te veel tijd in beslag neemt. ‘Dat kan gewoon sneller.’

Meer weten over het stappenplan roken? Bekijk het dan hier.