nieuws

Collectief winkelverbod halveert derving

Horeca

DEN HAAG – De invoering van een collectief winkelverbod in het centrum van Den Haag heeft de derving door diefstal bij deelnemende winkels met 30 tot 50 procent verlaagd. Ook is er door het collectieve verbod sprake van een daling van het ziekteverzuim onder het personeel.

Collectief winkelverbod halveert derving

Dat meldt het Algemeen Dagblad. Naar Amsterdams voorbeeld wordt in intussen in verschillende steden in Nederland geëxperimenteerd met collectieve winkelverboden. Wie een verbod krijgt bij één winkel, is bij een grote groep zaken een jaar niet meer welkom.

In Den Haag werken vierhonderd winkeliers mee, die in totaal 450 mensen de deur hebben gewezen. Wie ondanks het verbod toch een winkel binnenkomt, kan worden aangeklaagd wegens huisvredebreuk. Het is de bedoeling dat komend jaar veel meer ketenbedrijven gaan meewerken aan het systeem. Perry Sport, Bijenkorf en H&M doen dat al.