nieuws

EU hikt aan tegen wodkabesluit

Horeca

Een groeiende groep landen in de EU wil niet langer dat wodka zomaar van allerlei stoffen gemaakt kan worden. De grondstof voor de sterke drank moet beperkt blijven tot graan, aardappels en suikerbieten. Wodka van bijvoorbeeld rietsuiker of druivenpulp mag dan geen wodka meer heten in de Europese Unie.

EU hikt aan tegen wodkabesluit

Huidig EU-voorzitter Finland, zelf groot voorstander van de beperking, is vastberaden om dit plan in oktober door te drukken bij de EU-ministers van Landbouw en daarna in het Europees Parlement. Finland heeft alvast steun van Duitsland, Polen, de Baltische republieken, Zweden, Denemarken en Slovenië.

De landen menen zo de consument te willen beschermen tegen slecht smakende wodka. Ze zeggen dat de grondstof de smaak van de wodka beïnvloedt. ,,Met andere producten kan de EU niet garanderen dat er een kwaliteitsproduct in de handel wordt gebracht en verkocht”, meldde Polen in een EU-vergadering.

Maar tegenstanders, zoals Nederland, geloven daar niets van. Wodka is volgens hen neutrale alcohol (tot 70 procent) met water. De smaak ontstaat pas door toevoeging van mixstoffen zoals citroen of honing. West-Europa drinkt wodka vooral als mixdrank.

De tegenstanders vermoeden dat Finland, Zweden en de andere landen gewoon concurrenten dwars willen zitten: vooral Scandinavische landen hebben immers staatsfabrieken voor wodka. Ze zouden hun eigen fabrieken als Absolut en Finlandia willen beschermen tegen buitenlandse concurrenten. Nu mag wodka overal van gemaakt worden, zelfs zonder dat het etiket de grondstof vermeldt. De Europese Commissie had als compromis voorgesteld dat de producenten hun grondstof moeten vermelden, maar verder wel alles mogen gebruiken.

Nederland laat de discussie ,,niet onberoerd”, vertelt een regeringsvertegenwoordiger in Brussel. Nederland vindt dat de lijst grondstoffen wel breder moet zijn dan alleen graan en aardappels, daarbij geruggesteund door de Nederlandse wodkafabrikanten. Nederlandse producenten willen geen beperkingen, hoewel de belangrijkste Nederlandse wodka’s van graanalcohol worden gemaakt. ,,Veel wodka’s worden gebruikt als mixdrank en dan zijn smaak en geur niet de hoofdzaak. Een beperking kan handelsbelemmerend werken en strijdig zijn met regels van de wereldhandelsorganisatie WTO”, vertelt deskundige André de Bloeme van de commissie gedistilleerd van het Productschap Dranken.

De Bloeme vindt het onjuist om wodka te beschouwen als een drank waarvan de grondstof bepalend is voor de smaak. Hij vermoedt markteconomische factoren bij de indieners van het plan. Maar houdt wel een slag om de arm: ,,Het is niet onmogelijk dat er bepaalde merken zijn die de geur of smaak van granen of aardappelen hebben. Maar van de laatste heb ik zeker nooit iets geproefd.” Wodka is een van de meest genuttigde sterke dranken ter wereld. Nederlandse fabrikanten verkochten in eigen land in 2005 790.000 liter wodka. Daarnaast werd 1.750.000 liter importwodka in ons land verkocht. De consumptie in Nederland neemt al jaren toe. Nederlandse merken en producenten zijn onder meer Royalty (van Hooghoudt), Bootz (van Maxxium), Gorter (van UTO) en Vincent van Gogh (van Dirkzwager). De Schiedamse fabrikant Nolet exporteert veel wodka van het merk Ketel 1 naar de VS.

De Europese Unie zit al in zijn maag met meer Finse alcoholonderwerpen dan wodka. Zo probeert de Finse regering de grote verschillen tussen alcoholaccijnzen in de EU-landen te beperken. Doel is zo een einde te maken aan het Finse alcoholtoerisme naar landen als Estland.

Tegelijk schaaft Finland aan het wijnbeleid. De EU-landen willen het aantal wijngaarden beperken, om de grote wijnplas weg te werken.

Reageer op dit artikel