nieuws

Hotelplan Jonnie Boer in de ijskast

Horeca

Topkok Jonnie Boer wil zo snel mogelijk uitsluitsel van de gemeente over de mogelijkheid om in het Flevogebouw in Zwolle een hotel te beginnen. Boer is al twee jaar met de gemeente in overleg over een hotel in het pand, maar kreeg kortgeleden te horen dat de voorkeur uitgaat naar detailhandel.

Hotelplan Jonnie Boer in de ijskast

De bekende cuisinier van restaurant De Librije in Zwolle verwacht geen voorkeursbehandeling van de gemeente, maar hij wil nu wel eens duidelijkheid. ‘We hebben geld en vooral véél tijd in het hotelplan gestopt, er zijn onderzoeken geweest en we hebben verschillende keren met de commissie en een stedenbouwkundige gesproken. In het laatste gesprek kreeg ik tot mijn grote verbazing te horen dat er detailhandel in het pand komt’, aldus Boer.
De ondernemer heeft in een brief op poten aan de gemeente zijn ongenoegen kenbaar gemaakt. ‘Ze houden me aan het lijntje. Ik heb geen zin meer om te lopen bedelen. Er zijn pandjes genoeg in Zwolle om iets te beginnen. De gemeente is nu aan zet.’

Béste hotel
Het idee van een hotel in het Flevogebouw is zes jaar oud. Het pand op het Noordereiland in Zwolle dateert van eind 19e eeuw en huisvestte in het verleden een school. De gemeente Zwolle wil het gebied herinrichten, er een theater bouwen en een nieuwe bestemming geven aan het Flevopand en andere gebouwen.
Toenmalig burgemeester Jan Franssen opperde destijds in Boer’s richting een hotel te beginnen in het gebouw, maar dat was op dat moment geen optie. ‘Omdat we investeerden in De Librije. We wilden eerst het restaurant op de rit hebben.’ Later werd Boer benaderd door een projectontwikkelaar die in het Flevogebouw het béste hotel van Europa wilde neerzetten en daar zou alleen ook het beste restaurant van Europa in passen. Van het plan kwam niets terecht. Bovendien wilde Boer De Librije aan het Broerenkerkplein niet opgeven. Hij presenteerde uiteindelijk bij de gemeente het idee om zelf het Flevogebouw te kopen en er een luxe hotel te beginnen als aparte exploitatie.
De gemeente wilde op basis van inschrijvingen een kandidaat voor het pand selecteren. Die inschrijving ging niet door, volgens Boer wegens gebrek aan belangstelling: ‘Ik was de enige geïnteresseerde.’ Maar inmiddels is hij na twee jaar nog geen stap verder. Boer zegt dat hij alle argumenten uit de kast heeft moeten trekken om de gemeente te overtuigen van het feit dat gezamenlijke exploitatie van De Librije op de bestaande locatie en een hotel in het gebouw haalbaar is.‘
De gemeente wil reuring in dat gebied. Dat heb je met een hotel. Open je er een winkel, dan is er na zessen ‘s middags niets meer te doen. Zwolle zit te springen om een luxe hotel met een ongedwongen sfeer. Maar als het aan de gemeente ligt komt er nóg een onderzoek en nóg een onderzoek. Er zijn zoveel mensen die hun zegje moeten doen. Het pand had al tien keer verkocht kunnen zijn.’

Geld
Boer voelde zich in gesprekken met de gemeente niet altijd serieus genomen. ‘Op een gegeven moment kreeg ik de vraag: Weet u wel wat dit allemaal gaat kosten? Ik zei: Als ik niet over geld had nagedacht, zat ik hier niet.’
De Zwolse cuisinier wil in het Flevogebouw een gastronomisch hotel openen met 45 kamers op basis van het thema wijnstreken en een brasserie/ontbijtruimte. Een apart bedrijf, los van De Librije: ‘Met een eigen directie.’
Niettemin zou hij er ook vrede mee hebben als de gemeente in zee gaat met een luxe meubelzaak die zich intussen heeft aangediend. ‘Als ik maar duidelijkheid heb. Ik ben klant van de gemeente. Ik wil anders behandeld worden, omdat we wat willen, omdat we onze nek uitsteken.’

Geen kandidaat
Wethouder ruimtelijke ordening John Berends laat bij monde van zijn woordvoerder Anton Kramer weten niet à la minute uitgebreid te kunnen ingaan op wat wordt genoemd ‘een bestuurlijk en politiek gevoelige kwestie’.
Een geactualiseerde versie van de plannen voor het Noordereiland die de gemeente vorig najaar uitgaf, motiveert niettemin enigszins de voorkeur voor detailhandel in het Flevogebouw. Volgens de Projectgroep Noordereiland is er géén kandidaat voor een luxe horeca- en hotelcomplex op de bewuste locatie. In het oorspronkelijke Masterplan werd uitgegaan van zo’n complex verdeeld over twee panden: het Flevogebouw (hotel) en het nabijgelegen Spinhuis (horeca, kook- en wijnschool).
De gemeente geeft nu de voorkeur aan luxe detailhandel in het pand. Lukt dat niet, dan is alsnog een hotelbestemming mogelijk. De gemeente echter vindt sec een hotelfunctie te beperkt. Een beddenhuis met een beperkte restaurantvoorziening heeft te weinig toegevoegde waarde voor het nieuwe theater. Bovendien kunnen de bestaande hotels arrangementen in samenwerking met het theater aanbieden.
Boer vindt de conclusies van de projectgroep wel erg kort door de bocht. Hij zegt aanvankelijk wel degelijk kandidaat te zijn geweest voor exploitatie van beide gebouwen. ‘Maar de gemeente maakte duidelijk liever een bibliotheek in het Spinhuis te hebben. Daarna hebben we ons alleen op het Flevogebouw geconcentreerd.’

De bekende cuisinier van restaurant De Librije in Zwolle verwacht geen voorkeursbehandeling van de gemeente, maar hij wil nu wel eens duidelijkheid. ‘We hebben geld en vooral véél tijd in het hotelplan gestopt, er zijn onderzoeken geweest en we hebben verschillende keren met de commissie en een stedenbouwkundige gesproken. In het laatste gesprek kreeg ik tot mijn grote verbazing te horen dat er detailhandel in het pand komt’, aldus Boer.
De ondernemer heeft in een brief op poten aan de gemeente zijn ongenoegen kenbaar gemaakt. ‘Ze houden me aan het lijntje. Ik heb geen zin meer om te lopen bedelen. Er zijn pandjes genoeg in Zwolle om iets te beginnen. De gemeente is nu aan zet.’

Béste hotel
Het idee van een hotel in het Flevogebouw is zes jaar oud. Het pand op het Noordereiland in Zwolle dateert van eind 19e eeuw en huisvestte in het verleden een school. De gemeente Zwolle wil het gebied herinrichten, er een theater bouwen en een nieuwe bestemming geven aan het Flevopand en andere gebouwen.
Toenmalig burgemeester Jan Franssen opperde destijds in Boer’s richting een hotel te beginnen in het gebouw, maar dat was op dat moment geen optie. ‘Omdat we investeerden in De Librije. We wilden eerst het restaurant op de rit hebben.’ Later werd Boer benaderd door een projectontwikkelaar die in het Flevogebouw het béste hotel van Europa wilde neerzetten en daar zou alleen ook het beste restaurant van Europa in passen. Van het plan kwam niets terecht. Bovendien wilde Boer De Librije aan het Broerenkerkplein niet opgeven. Hij presenteerde uiteindelijk bij de gemeente het idee om zelf het Flevogebouw te kopen en er een luxe hotel te beginnen als aparte exploitatie.
De gemeente wilde op basis van inschrijvingen een kandidaat voor het pand selecteren. Die inschrijving ging niet door, volgens Boer wegens gebrek aan belangstelling: ‘Ik was de enige geïnteresseerde.’ Maar inmiddels is hij na twee jaar nog geen stap verder. Boer zegt dat hij alle argumenten uit de kast heeft moeten trekken om de gemeente te overtuigen van het feit dat gezamenlijke exploitatie van De Librije op de bestaande locatie en een hotel in het gebouw haalbaar is.‘
De gemeente wil reuring in dat gebied. Dat heb je met een hotel. Open je er een winkel, dan is er na zessen ‘s middags niets meer te doen. Zwolle zit te springen om een luxe hotel met een ongedwongen sfeer. Maar als het aan de gemeente ligt komt er nóg een onderzoek en nóg een onderzoek. Er zijn zoveel mensen die hun zegje moeten doen. Het pand had al tien keer verkocht kunnen zijn.’

Geld
Boer voelde zich in gesprekken met de gemeente niet altijd serieus genomen. ‘Op een gegeven moment kreeg ik de vraag: Weet u wel wat dit allemaal gaat kosten? Ik zei: Als ik niet over geld had nagedacht, zat ik hier niet.’
De Zwolse cuisinier wil in het Flevogebouw een gastronomisch hotel openen met 45 kamers op basis van het thema wijnstreken en een brasserie/ontbijtruimte. Een apart bedrijf, los van De Librije: ‘Met een eigen directie.’
Niettemin zou hij er ook vrede mee hebben als de gemeente in zee gaat met een luxe meubelzaak die zich intussen heeft aangediend. ‘Als ik maar duidelijkheid heb. Ik ben klant van de gemeente. Ik wil anders behandeld worden, omdat we wat willen, omdat we onze nek uitsteken.’

Geen kandidaat
Wethouder ruimtelijke ordening John Berends laat bij monde van zijn woordvoerder Anton Kramer weten niet à la minute uitgebreid te kunnen ingaan op wat wordt genoemd ‘een bestuurlijk en politiek gevoelige kwestie’.
Een geactualiseerde versie van de plannen voor het Noordereiland die de gemeente vorig najaar uitgaf, motiveert niettemin enigszins de voorkeur voor detailhandel in het Flevogebouw. Volgens de Projectgroep Noordereiland is er géén kandidaat voor een luxe horeca- en hotelcomplex op de bewuste locatie. In het oorspronkelijke Masterplan werd uitgegaan van zo’n complex verdeeld over twee panden: het Flevogebouw (hotel) en het nabijgelegen Spinhuis (horeca, kook- en wijnschool).
De gemeente geeft nu de voorkeur aan luxe detailhandel in het pand. Lukt dat niet, dan is alsnog een hotelbestemming mogelijk. De gemeente echter vindt sec een hotelfunctie te beperkt. Een beddenhuis met een beperkte restaurantvoorziening heeft te weinig toegevoegde waarde voor het nieuwe theater. Bovendien kunnen de bestaande hotels arrangementen in samenwerking met het theater aanbieden.
Boer vindt de conclusies van de projectgroep wel erg kort door de bocht. Hij zegt aanvankelijk wel degelijk kandidaat te zijn geweest voor exploitatie van beide gebouwen. ‘Maar de gemeente maakte duidelijk liever een bibliotheek in het Spinhuis te hebben. Daarna hebben we ons alleen op het Flevogebouw geconcentreerd.’

Reageer op dit artikel