nieuws

ING: Sprankje hoop voor horeca

Horeca

Volgend jaar valt er voor het eerst weer wat groei te verwachten voor de Nederlandse horeca, maar het herstel in de sector blijft ver achter lopen op het algehele economisch herstel. Dat stelt het economisch bureau van ING in zijn kwartaalbericht horeca dat woensdag is gepubliceerd.

ING: Sprankje hoop voor horeca

Waar de horeca in goede economische tijden gelijke tred hield met de algemene ontwikkelingen, was de crisis in de horeca al in 2008 voelbaar en laat het herstel dit jaar in ieder geval nog op zich wachten. De omzetontwikkeling blijft dit jaar dan ook negatief, verwacht ING.

Op basis van toenemend consumentenvertrouwen realiseert de horeca in 2011 naar verwachting een volumegroei van een half procent.

Alleen bij de hotels is op het moment een opwaartse trend te ontdekken, dankzij meer bezoek van buitenlandse gasten. Opmerkelijk daarbij is dat Rotterdamse hotels juist groei realiseren door binnenlandse bezoekers.

Cafés kunnen de terugloop in omzet nog enigszins goedmaken door de prijzen te verhogen. ‘Voor restaurants zijn prijsstijgingen nauwelijks compensatie voor de teruglopende tafelbezetting’, aldus sectormanager horeca Sasja van As-Winters.

Ondanks prijsstijgingen komt de horeca als geheel dit jaar niet boven het omzetniveau van 2006 uit. Wisten cafetaria’s en fastfoodrestaurants vorig jaar de voeten nog droog te houden; in het eerste halfjaar van 2010 kwam daar een eind aan. Restaurants zijn het dit jaar nog slechter gaan doen en ING verwacht dat deze sector het dieptepunt pas volgend jaar voorbij ziet komen.

Voor de kleine cafés is er weer hoop nu het rookverbod voor deze groep van tafel is.

Reageer op dit artikel