nieuws

Kroegbazen verdacht van fraude met merkbier

Horeca

Horecabedrijven in Schagen tappen al jaren goedkoop bier onder de vlag van duurdere merknamen. Kroegbazen zouden goedkope fusten aansluiten op de tapkranen van merkbieren en goedkoop bier overpompen in hun biertanks. Dat zeggen bronnen in de horeca en drankenhandel in het Noordhollands Dagblad.

Kroegbazen verdacht van fraude met merkbier

De schokkende bierfeiten volgen op de ophef rond het nieuwe biermerk Olm. ‘Er komen bij ons druppelsgewijs kroegen bij die het bier Olm officieel gaan verkopen’, begint een zegsman van leverancier Kees Groot Horeca BV in Den Helder zijn verhaal. ‘Maar er komen hier ook heel wat kasteleins en kroegeigenaren die vaten Olm komen halen en die aansluiten op hun gewone merkbierpomp. En de klanten proeven echt het verschil niet.’

De bierfraude wordt bevestigd door twee bronnen die hun naam niet in de krant willen hebben, zo meldt het Noordhollands Dagblad. ‘Dat gebeurt al jaren. Nu is het dan die Olm, maar er is ook zoiets als zwart bier. Bier van de zwarte handel, merkloos’, aldus één van hen. Volgens een andere bron worden de vaten Olm of ander goedkoop bier uit de fusten overgepompt in de grote biertanks van de cafés. ‘Gewoon een pompje er op en aansluiten op de vulkraan van de tank. Zo doen ze dat.’

Het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) zegt niet op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen in Schagen. ‘In Eindhoven hebben we ook eens zo’n voorval gehad. We veroordelen het. Het is misleiding van de consument’, aldus woordvoerder Henri Reuchlin van het CBK.

De zegsman van de belangvereniging van horecaondernemers in Schagen, Ben Tap, noemt de verhalen over bierfraude grote onzin. ‘Daar prikken de klanten toch zo doorheen. Dacht je dat ze dat niet proeven? Ze zijn niet gek.’

Inmiddels heeft de redactie van het Noordhollands Dagblad enkele boze telefoontjes gekregen van caféhouders. Zo is eigenaar Piet Verhagen van café ’t Noord razend op de krant. ‘Dit is een reactie onwaardig’, aldus Verhagen in de regionale krant. De krant zegt dat drie bronnen onafhankelijk van elkaar het verhaal over de bierfraude bevestigen.

Reageer op dit artikel