nieuws

Marriott-hotels in verkoop voor miljard pond

Horeca

Het Britse concern Whitbread doet 46 franchisehotels die opereren onder de naam Marriott van de hand. Ze worden eerst overgedragen aan een nieuwe gezamenlijke onderneming met het Amerikaanse Marriott-concern, inclusief 8300 personeelsleden. Die onderneming moet de hotels binnen twee jaar verkopen. Dat heeft Whitbread maandag bekendgemaakt.

Marriott-hotels in verkoop voor miljard pond

Whitbread krijgt op 5 mei een eerste betaling van 710 miljoen pond sterling (1 miljard euro). Daarvan gaat 400 miljoen naar de eigen aandeelhouders via een speciaal dividend van 135 pence per aandeel. Het concern gebruikt 100 miljoen pond voor vermindering van het tekort bij zijn pensioenfonds en de rest voor het aflossen van schulden. Whitbread denkt uiteindelijk ten minste een miljard pond (1,45 miljard euro) voor de hotels te ontvangen.

Whitbread had vrijdag al laten weten in gesprek te zijn over verkoop van de Marriott-hotels. Daarop steeg de beurskoers van het bedrijf met 7,7 procent tot het hoogste peil in zes jaar. Beleggers gingen ervan uit dat het grootste deel van de opbrengst naar de aandeelhouders zal gaan. Dat het 400 miljoen pond wordt, viel tegen. De beurskoers was maandagmiddag 0,8 procent lager.

Whitbread gaat zich concentreren op de budgethotelketen Premier Travel Inn, de fitnessclubs onder de naam David Lloyd en restaurantketens.