nieuws

Plan om flexwerk duurder te maken: ‘Boete op tijdelijk werk voor de horeca’

Horeca 1668

Het kabinet presenteerde dinsdag 7 november de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans, die bedoeld is om meer flexwerkers aan een vaste baan te helpen. In 2020 zal hierdoor de gemiddelde premielast voor een horecawerkgever flink stijgen en wordt het voor werkgevers duurder flexwerkers in te schakelen. ‘Het is een strafheffing op flexwerken en de premies zijn contraproductief’, aldus KHN.

Plan om flexwerk duurder te maken: ‘Boete op tijdelijk werk voor de horeca’

Met het hervormen van de arbeidsmarkt  moet het makkelijker worden om personeel te ontslaan, in de hoop dat bedrijven dan ook makkelijker personeel aannemen. De nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans moet onder meer de kloof tussen vaste contracten en flexibele arbeid (bijvoorbeeld freelance en seizoenswerk) verkleinen: vast werk minder vast maken en flexwerk minder flexibel. ‘Meer mensen moeten meer zekerheid krijgen, zodat de arbeidsmarkt eerlijker wordt.’

Maar onder meer vakbonden vragen zich af of een soepelere ontslagrecht wel tot meer werkgelegenheid leidt. Aan de andere kant wordt het voor werkgevers duurder flexwerkers in te schakelen.

Gevolgen horeca

De werkgeverslasten die horecaondernemers betalen voor hun medewerkers, dalen in 2019 met gemiddeld 0,6% ten opzichte van 2018, meldt KHN. In 2020 stijgen deze lasten wel weer. De eenmalige verlaging loopt vooruit op de geplande wetswijziging waarmee sectorpremies ww verdwijnen, legt de brancheorganisatie uit. Plan is dat in 2020 er nog maar één landelijke WW-premie is. Die premie maakt onderscheid tussen een vast- en een flex-contract. In 2020 zal daarom de gemiddelde premielast voor een horecawerkgever flink stijgen. KHN vindt die nieuwe premies slecht voor de horeca: ‘het is een strafheffing op flexwerken en de premies zijn contraproductief.’

Flexwerk duurder

MKB-Nederland vindt het ook een slechte zaak dat het kabinet tijdelijk werk duurder maakt. Voor veel ondernemers die te maken hebben met seizoensarbeid en jongeren die werken in de horeca is dit ‘een boete op tijdelijk werk’, zegt ook MKB-voorzitter Vonhof tegenover NOS. ‘Als je een strandtent hebt, dan ben je in het seizoen open en zijn al je medewerkers tijdelijk. En dan ga je in deze plannen gewoon veel meer WW-premie betalen. Dan neem ik aan dat bij die strandtent het kopje koffie ook duurder wordt.’

 

Reageer op dit artikel