FNV richt tak op voor zzp' ers in de horeca

FNV richt tak op voor zzp' ers in de horeca

FNV Horecabond start met een tak voor zzp' ers in de horeca: ZZP Hospitality. Via deze tak wil de vakbond zzp'ers in de horeca bijvoorbeeld bescherming en onderwijs aanbieden.

Nederland telt zo'n 1,3 miljoen zzp’ers, dit is ongeveer 15% procent van de beroepsbevolking. Binnen de horeca, catering en recreatie is deze groep behoorlijk aan het groeien. ZZP Hospitality gaat ZZP’ers verzekeren van hulp, bescherming en ontwikkeling.

‘De gastvrijheidsbranche kent veel freelancers. Deze groep heeft ook recht op goede voorwaarden en een goed pensioen. FNV Horecabond maakt zich hier sterk voor en gaat met de tak ZZP Hospitality de zelfstandigen ondersteunen.

Speerpunten van het nieuwe FNV-onderdeel zijn onderwijs en opleiding voor horeca-vakgenoten, zodat freelancers die bevlogen zijn van het gastvrijheidsvak zich kunnen blijven ontwikkelen,’ zegt Edwin Vlek, bestuurder van FNV Horecabond.

ZZP Hospitality

  • Deelname aan relevante trainingen,
  • toegang tot het kennis- en expertise centrum van FNV,
  • korting op benodigde verzekeringen,
  • hulp bij juridische vragen en problemen,
  • aantrekkelijke groepskorting en
  • belangenbehartiging.

Op het gebied van belangenbehartiging wil FNV Horecabond werkbare tarieven, een betaalbare AOV, recht op goede pensioenopbouw en op opleiding en ontwikkeling.

Dick Koerselman, voorman van FNV Horeca zei in de zomer van 2018 al dat de FNV zich wilde gaan inzetten voor de groeiende groep zelfstandigen in de horeca. 'Wij willen ons inzetten voor alle werkenden in de horeca. En dat is een grotere groep dan alleen de mensen in loondienst.'

Temper en verzekeringen

Temper, een platform waar zzp' er en horecaondernemer bij elkaar komen, biedt ook al aansprakelijkheidsverzekeringen aan per shift. Niels Arntz, medeoprichter van Temper, zei hier ten tijde van de lancering over: De flexibele arbeidsinzet waar wij ons op richten, slaat enorm aan. Dat staat buiten kijf. Maar de markt eromheen veranderde niet mee. Er was nog geen enkele verzekeraar die durfde te verzekeren per shift. De duur van een aansprakelijkheidsverzekering was meestal één jaar. We hebben nu iemand die per dienst wil verzekeren.’

FNV Horecabond

FNV Horecabond met als onderdelen FNV Horeca, FNV Catering en FNV Recreatie, is de grootste vakbond voor medewerkers in de horeca, catering en recreatie. Zij behartigt de collectieve belangen voor deze medewerkers op het gebied van werk en inkomen, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.