KvK: '60 procent horecaondernemers verwacht crisis te overleven'

KvK: '60 procent horecaondernemers verwacht crisis te overleven'

Zes op de tien horecaondernemers verwachten de coronacrisis te overleven, blijkt uit een peiling van de Kamer van Koophandel onder 1800 ondernemers uit verschillende sectoren. Slechts één op de tien verwacht de crisis niet te boven te komen. De resterende twee op de tien weten het nog niet.

60 procent van de horecaondernemers verwacht dat hun bedrijf de coronacrisis (zeker of waarschijnlijk) zal overleven. Dit is een van de resultaten van de vierde KVK-Flitspeiling onder ruim 1800 ondernemers in de periode van 14 tot en met 24 mei 2020. Dit aantal van 6 op de 10 is gelijk aan dat van ondernemers uit de sectoren cultuur, sport en recreatie, detailhandel en persoonlijke dienstverlening.

Het algehele gemiddelde ligt iets hoger. Van de 1855 verwachten bijna 1300 (70 procent) dat hun bedrijf het overleeft.

Uit de toelichting die respondenten geven, blijkt dat ondernemers aangeven te kunnen overleven omdat ze veelal voldoende buffers of reserves hebben opgebouwd, weinig vaste lasten hebben, overheidssteun ontvangen, creatief zijn, maar ook omdat ze positief willen blijven.

De overige 4 op de 10 ondernemers verwacht waarschijnlijk niet te kunnen overleven of kan het nog niet inschatten. Men geeft aan dat dit bijvoorbeeld afhankelijk is van hoe lang de crisis nog duurt (en hoe lang de maatregelen nog duren). Verder geven sommige ondernemers aan dat de schulden niet meer zijn af te betalen.

Horeca ervaart grootste impact

Het aandeel horeca in de peiling onder 1855 ondernemers ligt op 7 procent, waarmee ongeveer 130 horecaondernemers de peiling hebben ingevuld. Van alle ondervraagde sectoren ervaren zij de meest negatieve impact van de crisis op hun bedrijf. Ruim 90 procent van de horecaondernemers geeft aan dat de crisis een grote negatieve impact op de financiële situatie van hun bedrijf heeft. In bijvoorbeeld de ICT en Media is dat 'slechts' 30 procent.

Opvallend genoeg geeft zo'n 3 procent van de horecaondernemers aan dat de crisis een grote positieve impact op de financiële situatie van hun bedrijf heeft. Terwijl bij 5 van de 13 onderzochte sectoren geen enkele ondernemer dat ervaart.

Uiteenlopende verwachtingen over financiële situatie

Het kabinet heeft op 6 mei, middels een aantal aangekondigde versoepelingen van de maatregelen, een perspectief geschetst voor de komende maanden. Voor een kwart van de ondernemers zijn de verwachtingen over de financiële situatie hiermee positiever geworden en voor een derde negatiever. Ongeveer 4 op de 10 ondernemers geeft aan dat dit geschetste perspectief geen verandering in de financiële situatie tot gevolg heeft.

Met name ondernemers uit de sectoren gezondheid en persoonlijke dienstverlening hebben positievere verwachtingen, voornamelijk omdat ze weer aan het werk kunnen. Daarentegen geven ondernemers uit de horeca en cultuur, sport en recreatie vaker aan dat de verwachtingen hiermee negatiever zijn geworden. Wat betreft horeca heeft dat vooral te maken met het lagere aantal gasten dat voorlopig mag worden ontvangen en de uitdagingen rondom de 1,5 meter regel.

KVK-Flitspeiling

De KVK-Flitspeiling is een continue meting van een beperkt aantal vragen om zicht te krijgen op de impact van de coronacrisis en hoe ondernemers aankijken tegen de steunmaatregelen van de Rijksoverheid. De peiling is in te vullen door bezoekers van KVK.nl/corona en door ondernemers die per nieuwsbrief zijn uitgenodigd door KVK of andere partijen. De deelnemers aan het onderzoek zijn dan ook een specifieke doelgroep met voornamelijk ondernemers die geraakt worden door de coronacrisis, zij zullen namelijk sneller de KVK.nl/corona bezoeken.

Bekijk hier de rapportage van deze flitspeiling