Vijf horecaorganisaties genomineerd voor titel Duurzaamste Bedrijf van Nederland

Vijf horecaorganisaties genomineerd voor titel Duurzaamste Bedrijf van Nederland

De Stichting Nederland CO2 Neutraal reikt sinds vorig jaar de titel Duurzaamste Bedrijf van Nederland uit. Dit jaar zijn ruim 60 bedrijven genomineerd, waaronder vijf organisaties en bedrijven uit de horeca.

Steeds meer bedrijven in Nederland zijn zich bewust van de noodzaak van duurzaam ondernemen. Zij zetten zich in voor verandering, door bijvoorbeeld minder energie en grondstoffen te gebruiken of over te stappen op duurzame alternatieven. Stichting Nederland CO2 Neutraal probeert het bedrijfsleven hierbij te helpen, om samen te werken aan een schone toekomst.

Om aandacht te vragen voor het verduurzamen van het bedrijfsleven en om best practices een podium te bieden, werd in 2019 de titel Duurzaamste Bedrijf van Nederland in het leven geroepen. De eerste editie werd gewonnen door afval- en grondstoffenbedrijf Omrin.

Vijf horecabedrijven

Iedereen kon bedrijven nomineren, wat voor de titel van 2020 een lijst van 63 bedrijven opleverde. Daaronder vijf organisaties en bedrijven uit de horeca:

  • Yoghurt Barn
    Eerste klimaatpositieve bedrijf van Nederland en één van de eerste wereldwijd. Voorloper op gebied van klimaat, B Corp, samenwerking WNF voor duurzaam voedsel, 100 procent vega en naar 100 procent vegan in de toekomst.
  • Seats2Meet Utrecht CS
    Duurzaam in brede zin. Ruimte en meubilair worden gedeeld: efficiënt, minder afval en energie. Verder bio-afbreekbare koffiekopjeslokale en biologische producten in de keuken en eenWork&Learn programma, waar nieuwsgierige vragenstellers en sociale avonturiers een traineeship volgen.
  • Snackbar van de Toekomst
    Innovatieplatform dat partijen samenbrengt om een gezonder en gevarieerder snackaanbod te ontwikkelen. Verantwoorde snacks die niet alleen smaakvol zijn, maar waarvan de productie, distributie en bereiding tevens bijdragen aan minder vervuiling, minder verspilling en eerlijke handel.
  • StayOkay Bergen op Zoom
    Besteed over de volle breedte aandacht aan duurzaamheid (energie, water, schoonmaak, inpassing gebouw in de omgeving) en communiceert dit op een prettige manier met gasten. StayOkay Bergen op Zoom won recent de Gaia Green Award in de categorie Hotels.
  • Roompot
    Legde enkele jaren geleden al ruim 1000 actiepunten vast om het bedrijf verder te verduurzamen. Afgelopen jaar zijn deze actiepunten geclusterd tot de 3 pijlers van het duurzaamheidsbeleid van Roompot. 1) Recht op schone, plasticvrije oceanen; 2) Recht op gezonde lucht; 3) Recht op een leuke vakantie. Roompot heeft duidelijke keuzes gemaakt in de richting van duurzaamheid en handelt daar ook naar, vooral in de dagelijkse praktijk. Voor een bedrijf met een investeringsmaatschappij als eigenaar is dit een bijzondere prestatie. In juni 2020 heeft Roompot als eerste bedrijf in de gemeente Goes voor haar duurzaamheidsprestaties De Groene Pluim ontvangen.

Een vakjury kiest uiteindelijk de winnaar van de titel Duurzaamste Bedrijf van Nederland. Daarnaast is er ook een publieksprijs, waarvoor tot 1 december kan worden gestemd. Vorig jaar werd de publieksprijs gewonnen door Verstegen Spices & Sauces.