In vergelijking met het eerste kwartaal van 2020 heeft de horeca 46,7 procent minder omgezet. Door de aanhoudende lockdown in het eerste kwartaal van 2021 bleef herstel van de horeca uit.
Omzetontwikkeling horeca (seizoengecorrigeerd)
Opnieuw forse omzetdalingen voor hotels en cafés
De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde met 3,6 procent in het eerste kwartaal van 2021 ten opzichte van een kwartaal eerder. Onder logiesverstrekkers loopt de ontwikkeling van de omzet behoorlijk uiteen. Hotels noteerden 27 procent minder omzet dan in het voorgaande kwartaal.
In het vierde kwartaal 2020 daalde de omzet van hotels ook al, met ruim 50 procent. Overige logiesverstrekkers, waaronder vakantieparken, boekten in het eerste kwartaal van 2021 daarentegen meer omzet, namelijk 21,7 procent. Waarschijnlijk hebben veel mensen een korte vakantie geboekt in een huisje.
Eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, cafés en fastfoodrestaurants, hebben in het eerste kwartaal 4 procent minder omgezet dan een kwartaal eerder. Ook hier zijn de verschillen groot. De omzet van cafés nam, met 25,5 procent, het sterkst af. Een kwartaal eerder daalde de omzet van cafés ook al met ruim 70 procent. Restaurants boekten in het eerste kwartaal 8,3 procent minder omzet dan een kwartaal eerder. Deze afname volgt op de omzetdaling van 56,7 procent in het vierde kwartaal 2020. De omzet van fastfoodrestaurants steeg echter met 3,4 procent. De omzet van kantines en catering, ten slotte, bleef vrijwel gelijk (0,2 procent).
Omzetontwikkeling horeca eerste kwartaal (seizoengecorrigeerd)