Horeca mag volledig open met 1,5 meter: geen sluitingstijd of maximale groepsgrootte

Horeca mag volledig open met 1,5 meter: geen sluitingstijd of maximale groepsgrootte

Mondkapjesplicht, een reserveringsplicht, een alcoholverbod, een max aantal gasten, of een verplichte sluitingstijd in de horeca. Al die maatregelen vallen per 26 juni weg in de horeca. Alleen de 1,5 meter afstand, een vaste zitplaats, en het registreren van gasten ten behoeve van het GGD bron-en contactonderzoek blijven van kracht.

'De verwachting dat we op weg waren naar een mooie zomer komt uit', zei demissionair premier Mark Rutte vrijdag 18 juni. 'We doen wat kan op het moment dat het kan. Voetbal kijken op het terras of in het café mag ook weer vanaf 26 juni. Dus we hopen op een mooie EK-finale.' Op 30 augustus wordt besloten of ook afscheid kan worden genomen van de 1,5 meter afstand.

Nachthoreca

Evenementen mogen vanaf 30 juni weer. Met toegangstesten hoeft de 1,5 meter niet in acht gehouden te worden. Horecaondernemers kunnen - wanneer gasten geen afstand kunnen houden -  gebruik maken van de CoronaCheck-app, zodat gasten kunnen aantonen dat ze zijn beschermd tegen het coronavirus. Verder mogen nachtclubs hun deuren dus weer openen, zolang ze op een negatieve coronatest, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs controleren middels de CoronaCheck-app. Ook voor nachtclubs gaan de reguliere openingstijden gelden, zoals voor de coronacrisis. Een herstelbewijs laat zien dat je eerder corona hebt gehad.

Discotheek Brothers in Bunnik, disco, nachtclubs

Testbewijs

In de wet komt te staan in welke gevallen een testbewijs verplicht is. In de horeca is dat het geval wanneer een ondernemer de 1,5 meter afstand niet in acht kan houden. Het testbewijs is geldig tot 40 uur na het moment van testafname. Het testbewijs hoort bij de persoon die getest is. Dit controleert de organisator van de activiteit door de beperkte persoonsgegevens die zijn opgenomen in het testbewijs te vergelijken met de gegevens op het legitimatiebewijs van de persoon die het testbewijs toont.

Mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht valt weg, met uitzondering van vliegvelden, scholen in het voortgezet onderwijs, en het Openbaar Vervoer. Vanaf 26 juni geldt één bezoeker per 5 vierkante meter in doorstroomlocaties, zoals kermissen en dierentuinen

Stap 4 openingsplan vanaf 26 juni

  • Beperkingen thuisbezoek en groepsvorming vervallen
    Vanaf 26 juni zijn er geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen. Ook de beperking op groepsvorming vervalt. Nu geldt dat mensen in groepen van maximaal 4 personen samen mogen komen, bijvoorbeeld in het park of in een restaurant. Deze regel vervalt. Wel is het belangrijk anderhalve meter afstand te blijven houden van bezoekers thuis en van anderen buitenshuis.
  • Mondkapjesplicht vervalt grotendeels
    De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Alleen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplicht gelden. Dit is het geval in het personenvervoer, in het OV en op aangewezen plekken rond het OV, bijvoorbeeld stations. Ook op luchthavens en in vliegtuigen. En in het voortgezet onderwijs.
  • Alle locaties en evenentenen open op anderhalve meter, met voorwaarden
    Vanaf 26 juni is alles open met reguliere openingstijden. Wel gelden er nog een aantal voorwaarden voor zowel binnen-als buitenruimtes. In ruimtes waar mensen een vaste zitplaats hebben, geldt dat mensen geplaceerd moeten worden met onderling anderhalve meter afstand. Dat wil zeggen dat in een theater niet elke stoel bezet kan worden en dat in een restaurant de tafels en stoelen ver genoeg uit elkaar moeten staan. Registratie en een checkgesprek blijven verplicht. In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, zoals in een winkel of het  museum, geldt een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5m2. Als er gebruik gemaakt wordt van het coronatoegangsbewijs, dan vervalt de verplichting van de anderhalve meter en geldt de reguliere capaciteit.
  • Vanaf 26 juni zijn alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen, zoals in de horeca, bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, toegestaan. Dit houdt in dat locaties met een vaste zitplek 100% van de 1,5-metercapaciteit kunnen gebruiken. En op doorstroomlocaties, zoals winkels en musea, kan 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen worden. Vanaf 30 juni 2021 zijn overige evenementen met een vergunningsplicht onder voorwaarden toegestaan.
  • Locaties en evenementen met coronatoegangsbewijs zonder anderhalve meter
    Daar waar coronatoegangsbewijzen gelden, hoeft de anderhalve meter niet in acht te worden genomen. Vanaf 23 juni geldt dat, naast testen voor toegang, ook een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs gebruikt kan worden als coronatoegangsbewijs. Deze drie mogelijkheden kunnen getoond worden in de (update van de) CoronaCheck app. Een coronatoegangsbewijs zal waarschijnlijk vooral een optie zijn voor bijvoorbeeld een evenement of festival. Ook dansgelegenheden, zoals nachtclubs en discotheken, kunnen door gebruik te maken van het coronatoegangsbewijs open zonder beperkingen.
  • Alcoholverkoop en zang-, schreeuw- en blaasadvies
    Het verbod om alcohol te verkopen na 22.00 vervalt vanaf 26 juni. Dit geldt ook voor het verbod van het hebben en drinken van alcohol na 22.00 in de openbare ruimte. Ook het zang-, schreeuw-en blaasinstrumentenadvies vervalt.