Horecazaken weigeren controle op vaccinatiestatus: 'Iedereen is welkom'

Horecazaken weigeren controle op vaccinatiestatus: 'Iedereen is welkom'

Steeds meer horecazaken laten weten hun gasten niet te gaan controleren op de vaccinatiestatus. 'Een onuitvoerbaar en idioot plan' en 'misbruik van de horeca', aldus verschillende ondernemers in een reactie op de plannen van het demissionaire kabinet om controle van de CoronaCheck-app te verplichten in de sector.

'Ik ben helemaal klaar met de wanpraktijken van dit kabinet', zegt ondernemer Khalid Oubaha. Oubaha deelde zijn standpunt op social media met ruim duizend steunbetuigingen als gevolg.

Oubaha meent dat de horeca wordt gebruikt om niet gevaccineerden over de streep te trekken. 'Net zoals met het debacle rondom Dansen met Janssen. Daarvan heeft minister De Jonge achteraf toegegeven dat het bedoeld was om jongeren te overtuigen voor een coronaprik. En achteraf werd de horeca keihard gepakt.' Gevolg van het dansen na Janssen-beleid was een explosieve stijging in het aantal besmettingen. Zo ook in één van de zaken van Oubaha.

Als het aan ons ligt willen wij niemand uitsluiten, geen onderscheid maken, geen verdeeldheid”

Iedereen in verzet

Ahmed Baglari van restaurant By Ami in Rotterdam hoopt dat iedereen in verzet gaat, ook zijn collega's in de horeca. 'Als het aan ons ligt willen wij niemand uitsluiten, geen onderscheid maken, geen verdeeldheid. Een QR-Code gaat ons een stap te ver om de horeca te bezoeken. Wij willen liever de 1,5 meter afstand per tafel waarborgen dan iemand uitsluiten van de samenleving. De vrijheid van vaccineren is een eigen keuze en dat moeten wij respecteren. Dat respecteren wij overigens ook van elkaar als collega’s op de werkvloer. Wij hoeven niet te weten wie er wel, of niet gevaccineerd is. Ik ben zelf dubbel gevaccineerd, maar dat is mijn keuze.' Het restaurant meldt dan ook alle gasten welkom te gaan heten.

Iedereen is welkom

Horecazaak Loes in Papendrecht schrijft op social media: 'Iedereen is welkom. Met de invoering van de coronapas ontstaat er een zichtbare tweedeling in onze samenleving. Wij ontkennen niets, we zijn niet tegen, maar wij zijn en zullen voor altijd vóór gelijkheid zijn. Om die reden maken wij als horecaondernemers heel bewust de keuze om onze deuren voor ieder open te houden.

Er van uitgaande dat een ieder mens een gegronde reden heeft om bepaalde keuzes wel dan niet te maken. Wij willen en kunnen daar geen oordelende of veroordelende rol in spelen. De horeca - en alle andere zwaar getroffen branches- hebben al genoeg geïnvesteerd, geïncasseerd en geleden onder de maatregelen. Juist in deze intense tijd waarin wij leven, willen we een plek zijn waar iedereen zich welkom voelt.'

Coronavirus

Geen middel om mensen buiten te sluiten

Ook bij de Breek in Oosthuizen is na 25 september, iedereen, zonder uitzondering van harte welkom. 'Wij zijn een gastvrijheidsbranche en geen middel om mensen buiten te sluiten.'

Het Kabouterwoud in Zuidwolde en Schippershuus in Hoogeveen laten via social media weten ook niemand te willen uitsluiten bij de deur. Deze zaken deelden het volgende bericht: 'We hebben een verschrikkelijke rot periode achter de rug en likken na een fantastische zomer nog steeds onze wonden. Met het stopzetten van de steun, het blijven verlengen van een specifieke opgelegde sluittijd en het uitrollen van een QR controlesysteem gaat de overheid een stap te ver. Het kan niet zo zijn dat heel het land van het slot gaat en wij een bepaalde groep moeten overtuigen van een vaccin. Dat is niet aan ons. Geen steun betekent ook geen maatregelen.

Bij ons blijft iedereen welkom. Ook na 25 september. Wij adviseren andere horeca zich ook uit te spreken vóór de persconferentie. De QR controle voor bijvoorbeeld de horeca moet van tafel. Wij geloven niet dat handhaving en politie achter dit besluit staan. Er is al maanden geen handhaver of politie te vinden en wij concluderen dan ook dat opgelegde maatregelen buitenproportioneel zijn. Beloon ondernemers die een stap nemen in herinrichting, innovatie en frisse lucht. Hou op met van ons een politieagent te maken. We trekken hier een lijn en hopen dat de andere Horeca dit geluid ook laat horen.'

'Onuitvoerbaar en discriminerend'

'Het is onuitvoerbaar en discriminerend', zegt horeca-eigenaar Laurens Meyer, die zo’n vijftig zaken door heel Nederland heeft. Hij heeft al te maken met personeelstekorten. 'Dan krijg je dit soort onzin er nog bij. Het is ook nog een enorme kostenpost', vervolgt hij.

'Ze zijn de horeca helemaal om zeep aan het helpen', oordeelt Gilles Harthoorn, eigenaar van Hotel Café Restaurant Duinzicht op Schiermonnikoog. 'Ik ga zeker niet handhaven. Niet voordat ze iedereen gelijktrekken.' Harthoorn is vooral boos dat hij zijn gasten moet gaan controleren terwijl bij de Formule 1-race in Zandvoort wel alles leek te kunnen.

Kosten worden niet gecompenseerd

'We zijn er klaar mee', zegt John Gulay van sportsbar O'Casey's in Den Haag, die ook niet van plan is te gaan checken aan de deur. Een personeelslid aan de deur zetten om gasten te controleren kost hem 250 euro per dag. 'Dat zijn weer extra kosten die niet worden gecompenseerd.'

'Mijn wil om de check goed uit te voeren is niet groot als ik er niks voor terugkrijg', zegt Dennis Kaatman, eigenaar van Het Vliegende Paard in Zwolle. Het studentencafé is anderhalf jaar zo goed als gesloten in de nacht. Volgens Kaatman overwegen horecaondernemers in Zwolle dinsdagnacht uit protest langer open te blijven.

FNV:zware belasting voor personeel

FNV-bestuurder Edwin Vlek benadrukt dat de werkdruk in de horeca al enorm hoog is door de personeelstekorten, waardoor medewerkers al heel veel uren draaien. ‘Daar bovenop wil de overheid hen nu ook nog als handhaver verantwoordelijk maken voor de naleving van het overheidsbeleid. Dat is onacceptabel.’ Vlek benadrukt dat mensen daar niet voor opgeleid zijn. Werken in de horeca wordt er volgens hem ook niet aantrekkelijker op wanneer je elke keer gasten te woord moet staan die zich niet aan de regels houden.

Steun voor vaccinatiecontrole

Bijna driekwart van de gevaccineerden steunt overigens de invoer van een coronabewijs voor de horeca en culturele instellingen, in tegenstelling tot 3 procent van de ongevaccineerden. Dat meldt EenVandaag maandag in een onderzoek onder bijna 13.000 panelleden. Gevaccineerden staan vooral achter het besluit om het bewijs in te voeren in cafés (75 procent), theaters (74 procent) en in bioscopen (73 procent). Voor het invoeren van een coronabewijs voor restaurants is de steun met 69 procent iets minder. Een coronabewijs voor terrassen vindt maar 33 procent een goed idee, ‘de meeste gevaccineerden vinden dat daar iedereen welkom moet zijn, ook als je niet gevaccineerd, hersteld of getest bent’, aldus EenVandaag.

Andere landen met een vaccinatie-controle

Veel landen gingen Nederland al voor met een vaccinatiecontrole. In Frankrijk is de pass sanitaire sinds 9 augustus van kracht in de horeca. Sinds 6 augustus is in Italie de 'groene pas' actief. In Italie krijg je echter al groen licht tot een bezoek aan de horeca na één vaccinatie. Sinds 23 augustus moet je ook in Duitsland aantonen dat je gevaccineerd, genezen of getest bent alvorens een bezoek aan de kapper, sportwedstrijd, horeca, of museum. Ook in Cyprus, Griekenland, Portugal, Letland, Litouwen, Luxemburg, Ierland en Slovenië bestaat er een variant van een corona-check. In niet alle landen geldt dat je ook voor het terras gevaccineerd, genezen of getest moet zijn. In Denemarken is de coronapas niet langer meer nodig. Sinds 10 september zijn daar geen coronamaatregelen meer.