OMT: Geen sluiting horeca, wel drukte vermijden en advies van afstand houden

OMT: Geen sluiting horeca, wel drukte vermijden en advies van afstand houden

Heftige ingrepen als een avondklok, de sluiting van winkels, horeca en scholen zijn vooralsnog niet nodig, stelt een bron uit het Outbreak Management Team (OMT). Wél voelt het OMT voor het verversen van de adviezen om zo veel mogelijk thuis te werken, drukte te mijden en opnieuw - waar het kan - afstand te houden.

Een formele herinvoering van de anderhalvemeter-regel ligt gevoelig. Dat vergt wetswijzigingen en betekent ook symbolisch een grote stap ‘terug’. Daarom blijft het waarschijnlijk bij een advies.

Speciale restricties ongevaccineerden

Speciale restricties voor ongevaccineerden lijken voorlopig van de baan, zo schrijft het AD. Verschillende experts en Kamerleden lieten zich daar al kritisch over uit, een ingewijde stelt ook na het overleg van het OMT donderdag dat die route niet voor de hand ligt.

Zet sluitingstijd om in een toegangsstop vanaf 24:00 uur

KHN hoopt dat de verplichte sluitingstijd van 00.00 gaat verdwijnen. Ruim een derde van de horecabedrijven ondervindt last van die maatregel en bij de zogenoemde natte horeca, zoals cafés, is dat bijna 60 procent. Een goed alternatief is wat de woordvoerder betreft om na 00.00 uur enkel de inloop te verbieden, 'zodat na die tijd geen nieuwe gasten de horecagelegenheid meer in mogen'.

Uitloop wordt gespreid

KHN: 'Het voordeel is dat op deze manier de uitloop wordt gespreid, waarmee grote drukte, onveilige situaties en grote groepen op straat worden voorkomen. Bovendien voorkomt dit het zogenaamde 'kroeghoppen' waar het kabinet zo bang voor is en krijgen horecaondernemers wel weer meer ruimte om tot de oorspronkelijke sluitingstijd te ondernemen. Door het slimmer inzetten van een bestaande maatregel kan de horeca onderdeel zijn van de oplossing.'

Bedrijfsfeesten en kerstborrels

Bedrijfsfeesten en kerstborrels worden de laatste tijd steeds vaker afgezegd, merken horecaondernemers. KHN zegt op dit punt 'een zorgelijke trend' waar te nemen, zonder exacte aantallen te noemen.

De afmeldingen van bedrijven komen in aanloop naar de feestdagen en op het moment dat de besmettingscijfers weer snel oplopen. Volgens KHN worden de borrels en partijen afgezegd 'vanwege de maatschappelijke gevoeligheid' rond onder meer het coronatoegangsbewijs (CTB) dat nodig is om de horeca binnen te komen.

Groepsreserveringen in restaurants

Het coronatoegangsbewijs zorgt er ook nu al voor 'dat in sommige gevallen gasten wegblijven omdat ze een coronapas moeten kunnen tonen of omdat ze het te veel gedoe vinden', laat een woordvoerder weten. 'Of dat groepsreserveringen in restaurants worden afgezegd omdat er bijvoorbeeld een of twee mensen niet mee kunnen.'

oud en nieuw

De woordvoerder zegt verder dat bij horecaondernemers veel vragen binnenkomen over de mogelijkheden tijdens Oud en Nieuw, omdat de horeca vooralsnog om 00.00 uur gesloten moet zijn.