OMT-leden zien niets in aparte maatregelen voor ongevaccineerden

OMT-leden zien niets in aparte maatregelen voor ongevaccineerden

Er moeten geen specifieke coronamaatregelen komen voor ongevaccineerden, zeggen meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT) tegen NU.nl.

Dinsdag maakt het demissionaire kabinet mogelijk extra maatregelen bekend en daarbij zou nagedacht worden over het maken van onderscheid tussen wel- en niet-gevaccineerden.

Individuele vrijheid

'Ik ben er helemaal geen voorstander van', vertelt arts-microbioloog Jan Kluytmans. 'Het gaat wel heel erg tegen de individuele vrijheden in.' Daarnaast denkt hij ook dat maatregelen tegen mensen die geen coronaprik hebben gehad niet uit te voeren zijn.

'Te veel polariseren'

Ook viroloog Menno de Jong ziet een verschil in maatregelen niet zitten. 'Gaan we daarmee niet te veel polariseren?', vraagt hij zich hardop af. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), zegt als arts 'geen onderscheid' te maken. 'Je moet ook oppassen dat je geen groepen tegenover elkaar zet.'

Sinds 25 september is er in alle horeca (behalve afhaalrestaurants), bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Controle hoeft niet bij verblijf in hotels, vakantieparken en campings. Maar wel weer als gasten dineren in het hotel of de ontbijtruimte betreden en daar willen eten/drinken.

Tevreden over controle

Het Veiligheidsberaad en gemeenten zijn over het algemeen tevreden over de controle op coronabewijzen aan de deur bij horecazaken. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, zegt dat het beraad geen signalen zou hebben dat het op grote schaal fout gaat. Wel loopt het percentage mensen dat in de horeca besmet is geraakt met het coronavirus weer op.

4,3 procent te herleiden naar horecabezoek

In de afgelopen week was 4,3 procent van de besmettingen te herleiden naar horecabezoek.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt vanuit gemeenten ook complimenten te krijgen over de naleving van de maatregelen. Wel maken horecaondernemers zich zorgen over gasten die bijvoorbeeld met irritatie reageren op de regels of die reserveringen annuleren. De KHN is wel blij met de speciale polsbandjes die de toegang voor gasten makkelijker maken na een eenmalige controle voor een afgebakend gebied. Hoeveel die bandjes gebruikt worden verschilt. Den Haag zegt elk weekend ruim 2000 bandjes te verstrekken, in Groningen ‘loopt het niet storm’.

‘Verscherping maatregelen lossen niets op’

De KHN meent dat scherpere maatregelen voor horeca de huidige stijging van besmettingen niet oplossen, omdat relatief weinig mensen in horeca besmet zijn geraakt. Het kabinet moet volgens de KHN focussen op andere oorzaken van besmettingen. Zo zijn verreweg de meeste mensen besmet in de thuissituatie.