Besmettingen in horeca lopen op, toch tevredenheid over coronapas

Besmettingen in horeca lopen op, toch tevredenheid over coronapas

Het Veiligheidsberaad en gemeenten zijn over het algemeen tevreden over de controle op coronabewijzen aan de deur bij horecazaken. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, zegt dat het beraad geen signalen zou hebben dat het op grote schaal fout gaat. Wel loopt het percentage mensen dat in de horeca besmet is geraakt met het coronavirus weer op.

Marc Bonten, lid van het Outbreak Management Team (OMT), zei maandagavond dat onder meer de naleving van coronapassen beter moet. In de afgelopen week was 4,3 procent van de besmettingen te herleiden naar horecabezoek.

Bruls stelt dat de controles 'een relatief kleine moeite blijken' en dat 'de meeste Nederlanders er positief over zijn'. De burgemeester van Nijmegen benadrukt wel het belang van naleving van de passen. Volgens hem 'wordt niemand blij als de regels weer aangescherpt moeten worden'. Binnen zijn gemeente Nijmegen gaat het volgens Bruls ook goed. Na de eerste avond met coronapassen complimenteerde hij horeca, theaters en bezoekers.

Ook andere gemeenten tevreden

Die tevredenheid in Nijmegen is merkbaar in meerdere gemeenten. Zo zien Groningen en Eindhoven geen reden om handhaving aan te passen. In Groningen is één bedrijf tijdelijk gesloten en zijn gesprekken met ondernemers 'op één hand te tellen'. In Amsterdam zijn sinds de invoering van de pas tot en met 13 oktober negen horecaondernemingen gewaarschuwd omdat zij maatregelen niet goed naleefden. Vier van die ondernemingen kregen de waarschuwing omdat ze zich niet aan de verplichte sluitingstijd om 00.00 uur hielden.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt vanuit gemeenten complimenten te krijgen over de naleving van de maatregelen. Wel maken horecaondernemers zich zorgen over gasten die bijvoorbeeld met irritatie reageren op de regels of die reserveringen annuleren. De KHN is wel blij met de speciale polsbandjes die de toegang voor gasten makkelijker maken na een eenmalige controle voor een afgebakend gebied. Hoeveel die bandjes gebruikt worden verschilt. Den Haag zegt elk weekend ruim 2000 bandjes te verstrekken, in Groningen 'loopt het geen storm'.

'Verscherping maatregelen lossen niets op'

De KHN meent dat scherpere maatregelen voor horeca de huidige stijging van besmettingen niet oplossen, omdat relatief weinig mensen in horeca besmet zijn geraakt. Het kabinet moet volgens de KHN focussen op andere oorzaken van besmettingen. Zo zijn verreweg de meeste mensen besmet in de thuissituatie.

Eerder zei vakbond BOA ACP dat het voor boa's niet uitvoerbaar is om strenger te controleren op de naleving van coronapassen. Gemeentes komen volgens de bond al handen te kort, laat staan wanneer de handhaving nog strenger moet worden.

Aantal besmettingen in horeca loopt op

Steeds meer mensen lopen het coronavirus op in de horeca of op de werkvloer, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de stand van de corona-epidemie in Nederland.

Half september kon 1,6 procent van de besmettingen worden herleid naar de horeca, half oktober was dit gestegen naar 3,3 procent en vorige week was het de bron voor 4,3 procent van de positief geteste mensen. Begin september was 5,3 procent op het werk besmet geraakt. Dat steeg tot 9 procent afgelopen week. Ook in verpleeghuizen nemen de besmettingen toe. Een maand geleden was 1,9 procent besmet geraakt op zo'n locatie, inmiddels is dat gestegen naar 3,9 procent.

In juli was het aandeel van de (nacht)horeca in de besmettingen nog 37,5 procent. Nadat dat segment de deuren weer moest sluiten daalde het snel naar 15 procent. Half september lag het percentage besmettingen in de horeca rond de 1,5 procent, waarna het eind die maand opliep richting de 5 procent.  Daarna daalde het weer licht en nu neemt het weer toe.

Van lang niet alle mensen die positief testen op het coronavirus is bekend waar en hoe ze het virus hebben opgelopen. Bij ongeveer 40 procent van de mensen die afgelopen week positief testten, is de 'setting van besmetting' wel vastgesteld.

Van de nieuwe gevallen van wie de bron wél bekend is, is meer dan de helft thuis besmet geraakt, door toedoen van een huisgenoot of gezinslid. Bij elkaar op bezoek gaan leidde tot bijna 16 procent van de gevallen. Dat is hoger dan in voorgaande weken.