nieuws

Opnieuw celstraf voor ‘zilveren’ hotelpiraat

Hotel

De rechtbank in Assen heeft vrijdag de 59-jarige hotelpiraat P.M. veroordeeld tot een celstraf van negen maanden wegens flessentrekkerij. Ook moet hij twee van de door hem benadeelde hotels een schadevergoeding van in totaal ruim 1700 euro betalen.

De oorspronkelijk uit Veendam afkomstige M. is al meer dan 25 jaar actief als horecapiraat. Hij verblijft sinds 1980 telkens gedurende korte of langere tijd in hotels zonder te betalen. Af en toe verruilt M. het hotel voor de gevangenis, maar als hij op vrije voeten is, gaat hij vaak meteen weer in de fout.

Zo ook in oktober vorig jaar. Hij was nog maar net vervroegd vrij na een opgelegde celstraf van achttien maanden, toen hij in een hotel in het Groningse Scheemda trok. Na drie maanden verblijf vertrok hij zonder te betalen. Daarna volgden nog zes hotels in Groningen en Drenthe, tot hij in april werd opgepakt.

Tijdens de zitting op 6 oktober bleek dat M.’s vriend en weldoener Renze de Vries, de oud-voorzitter van voetbalclub FC Groningen, ook verdachte is in de zaak. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de 76-jarige oud-voorzitter kan worden vervolgd voor het behulpzaam zijn bij de flessentrekkerij van M. De Vries zou zijn goede naam hebben gebruikt om M. onder te brengen in hotels.

De straf is overigens fors lager dan de geëiste 21 maanden. De rechtbank vindt M. enigszins verminderd toerekeningsvatbaar, omdat zijn daden volgens de psycholoog voortkomen uit stoornissen die niet meer vallen bij te sturen. Het gaat daarbij om diep verankerde wraakgevoelens en behoefte aan bewondering om zijn gewiekstheid.

Reageer op dit artikel