nieuws

Herstel zakelijke reismarkt zet door

Hotel

Het herstel van het zakelijke reisverkeer in ’s werelds belangrijkste economische centra lijkt aan te houden. Tijdens de eerste helft van 2011 zijn de hotelprijzen in een groot aantal ‘zakelijke hoofdsteden’ gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Herstel zakelijke reismarkt zet door

De gemiddelde prijs van een hotelkamer steeg wereldwijd met drie procent tijdens de eerste helft van 2011. Dit blijkt uit cijfers van boekingssite Hotels.com

Vorig jaar bleek dat de populariteit van zakelijke bestemmingen in Azië groeit. Die trend zet zich voort. Hoewel de gemiddelde kamerprijs in de gehele Aziatische regio met 6 procent daalde, namen de prijzen in bepaalde markten snel toe. In Hong Kong steeg de hotelprijs met 17 procent naar gemiddeld 123 euro per nacht, in Singapore met 9 procent naar 135 euro per nacht.

Binnen Europa vertoonde Zürich de sterkste tekenen van herstel. De hotelprijs in het financiële hart van Zwitserland steeg met 18 procent naar gemiddeld 155 euro per nacht. In de VS stegen de prijzen het sterkst in Dallas en New York, met respectievelijk 12 en 11 procent.

Brazilië

Opkomende markten lopen vooruit op meer ontwikkelde economieën. In de belangrijkste steden van Brazilië bijvoorbeeld worden prijsstijgingen gestimuleerd door een tekort aan nieuwe hotels. De hotelprijs in Sao Paolo steeg met 25 procent naar gemiddeld 140 euro per overnachting.

Arabische lente

Ook het Midden-Oosten heeft de afgelopen jaren grote aantrekkingskracht gehad op zakelijke reizigers. De sociale en politieke onrust tijdens de Arabische Lente heeft er echter een negatieve impact gehad op het reisverkeer. Hotelprijzen in Doha en Abu Dhabi daalden met respectievelijk 28 en 15 procent. In Dubai bleef de schade met een daling van 1 procent beperkt.

Niet alleen de vraag naar hotels neemt toe, maar ook het aanbod van hotels, waardoor prijsstijgingen worden geremd. Wereldwijd zijn er bijna 6.000 nieuwe hotelprojecten in ontwikkeling, waarmee meer dan 900.000 hotelkamers worden gerealiseerd.

Meer hotels in New York

Uit het in juli verschenen STR Global Construction Pipeline Report blijkt dat vooral New York aan de weg timmert, met een totaal van 20.000 kamers in de bouw- en planningsfase. Londen voert de Europese lijst aan met 4.500 extra kamers. In Azië wordt het hotelaanbod in rap tempo uitgebreid met in totaal 1.244 hotels en 300.000 kamers, waarvan 120.000 in China.

Reageer op dit artikel