nieuws

Amsterdams hotel introduceert terrastaks

Hotel

Het Amsterdamse Lloyd hotel berekent sinds kort voor consumpties op het terras tien procent meer dan binnen. De zogenaamde ‘terrastoeslag’ is in mediterrane landen al langer in gebruik, maar of het in het zuinige Nederland ook werkt, is de vraag.

Amsterdams hotel introduceert terrastaks

De reden voor de invoering van de terraspremie is volgens bedrijfsleider Piet Boogert van het Lloyd hotel simpel. ‘Het is meer werk om een kopje koffie naar buiten te brengen’, zegt hij in Het Parool. ‘Daar heb je extra personeel voor nodig en personeel kost geld.’

Een koffie verkeerd kost binnen bij het hotel 2,50 euro, buiten doet dezelfde latte 2,75 euro. ‘Dat zijn geen prijzen waar ik me voor schaam. Er zijn hotels in Amsterdam waar ze vier euro voor een kopje koffie vragen’, aldus Boogert.

Ton Poppes, eigenaar van de Escape en Kroon en bestuurslid van de Rembrandtpleinvereniging vindt de toeslag grote onzin. Ook voor het argument dat buiten serveren meer inspanningen en dus meer dure personeelsuren kost, is hij niet gevoelig. ‘Sjeezus zeg, zo ken ik er nog wel een paar.’

Volgens Poppes hoort terraslopen nou eenmaal bij de ‘bedrijfsvoering’. ‘Ik ben blij dat ik mijn klanten, bij mooi weer, het alternatief kan bieden dat ze buiten kunnen zitten. Zeker met het rookverbod in de horeca in de toekomst, zal er nog meer gebruik van het terras worden gemaakt – ook bij minder weer. Ik ga ze daar zeker niet extra voor laten betalen.’

Poppes kent het verschijnsel van de terrastoeslag – ‘een Italiaans verzinsel’ – in Amsterdam nog helemaal niet. Ook voor Reinette Krijger van Koninklijk Horeca Nederland afdeling Amsterdam is het nieuw. ‘Ik kan me nauwelijks voorstellen dat veel zaken dit gaan invoeren. Je prijst je toch uit de markt – tenzij je op het terras iets heel bijzonders of extra service biedt.’

Op de bon van het Lloyd Hotel wordt de extra toeslag overigens nergens apart gespecificeerd. De rekening is 2,75 euro, punt. ‘Wij danken u voor uw bezoek en verwelkomen u graag een volgende keer.’ Veel klanten zullen deze Italiaanse toestanden dus niet opmerken.

Volgens Boogert had het Lloyd Hotel er ook voor kunnen kiezen een gemiddelde prijs te berekenen, zodat er geen extra terrastaks zou worden doorberekend. ‘Maar we wilden dat kopje koffie binnen voor 2,50 euro kunnen aanbieden. Op deze manier roepen we natuurlijk wel de discussie over ons af. Dat is ook een keuze.’

Meer terrasberichten:

Reageer op dit artikel