nieuws

Hotel Spaander veilt deel kunstcollectie

Hotel

Best Western Hotel Spaander in Volendam veilt op maandag 23 april een klein deel van haar kunstcollectie. Zo’n zestig van de in totaal 1400 schilderijen, tekeningen en etsen gaan onder de hamer.

Hotel Spaander veilt deel kunstcollectie

Voor het geld? Nee. De overige werken, waaronder werk van bekende schilders als Renoir en Willy Sluiter, zijn zo veel geld waard dat ze de waarde van het hotel vele malen overtreffen.

De reden van de veiling ligt dan ook heel simpel in ruimtegebrek. Huidig hoteleigenaar Evert Schilder, laat aan Eén Vandaag weten dat het hotel bomvol hangt met de kunst en ook de depots uitpuilen.

Oprichter van het beroemde Volendamse hotel, Leendert Spaander, heeft volgens veel Volendammers gezorgd voor de internationale bekendheid van het vissersdorpje. Spaander begon het hotel in 1881 en nodigde diverse kunstenaars uit om bij hem te komen slapen.

Veel schilders maakten tekeningen of schilderijen van Volendam en daarom ging het dorp al vroeg de hele wereld over. Konden de kunstenaars niet betalen voor hun overnachting, dan mochten ze van Spaander ook één van hun werken achterlaten.

Reageer op dit artikel