nieuws

Meer horecabedrijven, minder cafés

Hotel

Het aantal horecabedrijven is in de afgelopen 5 jaar gegroeid van 48.900 naar bijna 53.900, een stijging van ruim tien procent. Dit heeft de Kamer van Koophandel becijferd. Het aantal cafés nam in die periode af met zes procent.

Meer horecabedrijven, minder cafés

Als nevenvestigingen meetellen in de berekening komt het totaal aantal horecabedrijven zelfs uit op 58.500. Restaurants zijn het best vertegenwoordigd (61 procent) met 33.000 bedrijven. Dit blijkt uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Deze afname van het aantal cafés was het sterkst (10 procent) in het noorden, oosten en zuidoosten van het land.

Hotellerie

De grootste groeier in de horecasector is de branche hotels (zonder restaurant), pensions en conferentieoorden. Deze branche stijgt van 1.270 naar 1.930 bedrijven. De groei was het grootst in regio Midden-Nederland (Utrecht en het Rivierengebied waar sprake is van een verdubbeling van het aantal bedrijven van 42 naar 100).

Eventcatering

De grote groei in de eventcatering van 3.500 naar 5.300 bedrijven is ook opvallend. Het sterkst groeit deze branche in de regio Amsterdam (+290). Ook in andere grote steden Rotterdam (+220), Den Haag (+190) en Utrecht (+170) is een forse toename te zien.

IJssalons

Tot slot groeit ook het aantal ijssalons onstuimig met 50 procent naar 600 totaal. Het aantal bedrijven is meer dan verdubbeld in regio Noord (+130 procent). Verder groeit het aantal ijssalons sterk in (de regio´s) Amsterdam (+70 procent) en Utrecht (+65 procent).